Η κόπωση που εμφανίζει η ύφεση στο β΄ τρίμηνο του 2013 και το νέο σενάριο εκτιμήσεων για περιορισμό της ύφεσης στο 3,8% στο τέλος της χρονιάς, αντί 5% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις, δεν οφείλεται σε κάποιο αφανές αναπτυξιακό θαύμα, αλλά στη νομοτέλεια των αριθμών.
Δηλαδή, για να μην τρώμε το “κουτόχορτο” των Μουρούτηδων και του καθηγητή Στουρνάρα, πρέπει να καταλάβουμε το εξής απλό. Αν πέρσι το ΑΕΠ μειώθηκε 6%, η φετινή μείωση και 6% να είναι πάλι, επειδή μετριέται πάνω στην περσινή μείωση, εκ των πραγμάτων εμφανίζεται αυτόματα μικρότερη, χωρίς να έχει συμβεί κάτι το πραγματικά αναπτυξιακό. Με δυο λόγια η «κόπωση» της ύφεσης είναι θέμα ωρίμανσης των αριθμών.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με το πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ που παρουσίασε τον Ιούλιο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το εν λόγω πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στην εισροή 1,5 δισεκ. ευρώ από την πρώτη δόση των εσόδων της ΕΚΤ από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP), το οποίο περιελάμβανε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα και αυξήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντίθετα, αύξηση σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 207 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης, κυρίως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 164 εκατ. ευρώ.
Με δυο λόγια, μην τρελαινόμαστε, ο διάβολος κρύβεται στους αριθμούς και θέλει προσοχή τι συμπέρασμα βγάζουμε. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 27,1% στο β΄ τρίμηνο του 2013, από 23,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, με τον αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται στα 3.632.184 άτομα και των ανέργων στα 1.350.435 άτομα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, απλώς δεν καταγράφεται επίσημα για διάφορους λόγους.