O Ταγίπ Ερνγτογάν απάντησε στις ΗΠΑ κηρύσσοντας μποϊκοτάζ στα iphone. «Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Όπως είπε, έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας και της οικονομίας της χώρας, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση καθώς «η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό».
Και επιτέθηκε στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις που επέβαλαν σε δύο Τούρκους υπουργούς με αφορμή την παρατεινόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου: «Επειδή δεν κατάφεραν να μας αναγκάσουν να κάνουμε αυτό που ήθελαν, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την οικονομία ως όπλο», είπε, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα στραφεί σε νέες αγορές, νέους εταίρους και εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία. «Αν μας πιέσετε μέσω του δολαρίου, θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να κάνουμε τις δουλειές μας».
Λίγο νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε στείλει τελεσίγραφο στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τίποτε να συζητήσει μαζί της μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράσον που κρατείται στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου προς τον Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς.
Η συνάντηση του Μπόλτον με τον Τούρκο πρεσβευτή, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, ήταν η πρώτη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από την Παρασκευή, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε αύξηση των δασμών στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη συνάντηση Μπόλτον-Κιλίτς, επεσήμαναν οι πηγές του Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο μεταξύ το θέμα της Τουρκίας κυριαρχεί στη διεθνή επικαιρότητα.
Η υπεροψία του Ρ.Τ. Ερντογάν είναι υπεύθυνη για την τουρκική αποσταθεροποίηση, σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: Η ύβρις προκαλεί τη νέμεση, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Πρόκειται για ένα μάθημα ζωής για τον Τούρκο Πρόεδρο που φαίνεται ανίκανος να κατανοήσει ότι η χώρα του παραπαίει σε μια άβυσσο που ο ίδιος δημιούργησε.
Η Ε.Ε. εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για την κατάσταση στην Τουρκία ιδιαίτερα για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ερντογάν και για τη δέσμευσή του σε μια συμφωνία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη.
Σε σχετικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro και του αρθρογράφου Renaud Girard για την τουρκική κρίση, ο αρθρογράφος παίρνει θέση σημειώνοντας ότι στο ζήτημα της Τουρκίας του Ερντογάν, ο Τραμπ έχει δίκιο. Ο νέος Σουλτάνος προσπαθεί επί του παρόντος να εκβιάσει το ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μπορεί να βρει άλλους ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους. Εάν αυτό που σκέφτεται είναι η Ρωσία, ο δρόμος του δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, υπογραμμίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Και τούτο γιατί θα πρέπει πρώτα να καταπιεί ένα μεγάλο διπλωματικό αγκάθι και να δεχτεί όπως είναι τη Συρία του Μπάαθ του Μπασάρ ελ-Άσαντ, την πτώση του οποίου ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει από το 2012.
Επιπλέον, επισημαίνονται διαφορές των δύο χωρών, αφενός στις σχέσεις με το Ισραήλ, αφετέρου σε θέματα ανεξιθρησκείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «έγκλημα» του Άντριου Μπράνσον είναι ότι ήθελε ειρηνικά να μιλήσει για τη χριστιανική πίστη του. Ο πάστορας κατηγορείται ότι ήταν μέρος μιας συνωμοσίας με σκοπό τη διαίρεση του τουρκικού έθνους. Σε μια χώρα όπου οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 1% του πληθυσμού, ενώ πριν από δύο χιλιάδες χρόνια ήταν η πρώτη περιοχή μετά την Παλαιστίνη που εκχριστιανίστηκε, επισημαίνει ο αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας την αρμενική γενοκτονία και τους διωγμούς των Ελλήνων.
Και το άρθρο καταλήγει: Για να ζήσει με ειρήνη και ευημερία η Μέση Ανατολή χρειάζεται θρησκευτική ανεκτικότητα. Ο ισλαμο-εθνικισμός του Ερντογάν αρνείται να το δεχθεί. Η κυβέρνησή του δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία, ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός (και του οποίου οι Γενικοί Πρόξενοι των ΗΠΑ υπήρξαν τότε έντρομοι αυτόπτες μάρτυρες).
Ο Ντ. Τραμπ δεν σκοπεύει να θυσιάσει τον πάστορα στον βωμό της στρατηγικής συνεργασίας με την Τουρκία -και έχει δίκιο. Επειδή οι σύμμαχοι που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσένα, πάντα καταλήγουν να στρέφονται κάποτε εναντίον σου.