Ο Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), προειδοποιεί ότι η δημοκρατική φύση που χαρακτήριζε μέχρι τώρα το διαδίκτυο, απειλείται από «ένα διογκούμενο κύμα παρακολουθήσεων και λογοκρισίας».
Το 94% των χωρών δεν έχει επαρκή εποπτεία των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο διαδίκτυο, ενώ το 30% των κρατών μπλοκάρουν ή ελέγχουν το πολιτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Παγκόσμιου Ιστού, που ο ίδιος ο σερ Τιμ έχει δημιουργήσει.
Ωστόσο, η Ελλάδα, που βρίσκεται στην 26η θέση του δείκτη Web Index για το 2013, θεωρείται μία από τις χώρες όπου το διαδίκτυο είναι κατ’ εξοχήν ελεύθερο και ανοικτό για την έκφραση απόψεων.
Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αλλαγή του τρέχοντος νομικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο από κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ο σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι δήλωσε ότι «ένα από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα της ετήσιας έκθεσης είναι ότι το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα όλο και περισσότερο παροτρύνουν τους ανθρώπους να οργανωθούν, να αναλάβουν δράση και προσπαθούν να εκθέσουν τις παρεμβάσεις σε κάθε περιοχή του κόσμου».
Αναφέρθηκε μάλιστα στην «απειλή κατά της δημοκρατίας» και την «ανάγκη να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και της έκφρασης της γνώμης online».