Η μόνη ελπίδα της Ελλάδας για κούρεμα του χρέους ή τέλος πάντων η επιμήκυνση των δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, γεγονός που θα θεωρηθεί reprofiling του ελληνικού χρέους, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να πείσει στο Βερολίνο για κάποιας μορφής κούρεμα, υπό τον όρο ότι θα κλείσει η χρονιά με πλεόνασμα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου έγιναν δύο μονόλογοι κοιτώντας το ταβάνι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρκέστηκε να ακούσει αυτά που είχε να πει η ελληνική πλευρά και να επαναλάβει τη γραμμή ότι χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις.
Το ΔΝΤ αναμένεται να παίξει δυνατά το χαρτί του χρηματοδοτικού κενού που ήδη τρέχει μετά την αποτυχία του εγχειρήματος της επιστροφής στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων (ANFAs). Έτσι, το βάρος τώρα πέφτει στο EuroWorking Group ώστε να βρεθεί κάποια λύση μέχρι τις 14 Οκτωβρίου -όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο- προκειμένου να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.
Κλειδί για το εσωτερικό «παιγνίδι» των δανειστών είναι η έκθεση προόδου της τρόικας, αλλά και η ελληνική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δόθηκε στη τρόικα, η οποία δείχνει με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ότι ένα είδος κουρέματος είναι μάλλον αναπόφευκτο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία στο Eurogroup της 26ηςΝοεμβρίου προβλέπει η Ευρώπη να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους αν επιτευχθεί πλεόνασμα, ωστόσο το πώς παραμένει ζητούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συναίνεση αναφορικά με την επιμήκυνση, όχι όμως και με τη μείωση των επιτοκίων (η οποία πρακτικά θα μεταφράζεται σε μηδενισμό). Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αρκετές σκληροπυρηνικές χώρες της ευρωζώνης να αρνηθούν ένα τέτοιο μέτρο.
Πάντως, το ΔΝΤ επιδιώκει πιο δραστική λύση, δηλαδή πραγματικό και άμεσο κούρεμα, μέθοδος που είναι εξαιρετικά λεπτή πολιτικά…