Μέσω τηλοψίας και όχι ανακοίνωσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τελικά και επίσημα την παράταση στην αξιολόγηση σε ΟΤΑ και Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις έντονες αντιδράσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο mega o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δώσαμε μία παράταση της αξιολόγησης στους δήμους δυο μήνες μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών γιατί δεν θέλαμε μέσα στην πίεση των εκλογών να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας που αφορά τον επιμερισμό των ποσοστών».
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γιάννη Μιχελάκη με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση για την αξιολόγηση η οποία θα ολοκληρωθεί στην πρώτη της φάση, δηλαδή στην κατανομή του προσωπικού στις τρεις κλίμακες, στις 28 Ιουνίου (από 28 Απριλίου) και στην τελική της φάση στις 30 Αυγούστου. Παράλληλα κατά ένα μήνα (έως τις 18 Ιουλίου) παρατείνεται και η τελική φάση της αξιολόγησης των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι συνδικαλιστές αναμένουν η συγκεκριμένη δέσμευση του κ. Μιχελάκη να αναληφθεί και επίσημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την κυβέρνηση, γενικότερα, και σε αυτή την περίπτωση θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε την Παρασκευή επιστολές προς τους συναδέλφους του στην οποία αναφέρεται στην παράταση, χωρίς όμως το υπουργείο να έχει εκδώσει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση.
Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για μία ακόμη φορά έλεγχο για τη νομιμότητα των κριτηρίων, βάσει των οποίων έγιναν μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου: «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ξεκινήσει τον έλεγχο από την περίοδο 2005 με 2008, οπότε εκτιμάται ότι συνέβησαν οι περισσότερες μετατροπές και οι έλεγχοι θα επεκταθούν για όλα τα έτη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι έχει μειωθεί στις περίπου 671.000 από 907.000 το 2009, γεγονός που μείωσε σημαντικά το μισθολογικό κόστος και η χώρα πλέον βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ως προς το ποσοστό της δαπάνης αυτής στο ΑΕΠ.
Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποσύνδεσε για μία ακόμη φορά την κινητικότητα από μελλοντικές απολύσεις, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «απολύσεις μπορούν να γίνουνμέσω του συνεχούς ελέγχου των πιστοποιητικών και μέσω της συρρίκνωσης τομέων του κράτους».
Σχετικά με το στόχο των 25.000 διαθεσιμοτήτων τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί ενώ για τις 14.000 απολύσεις είπε ότι απομένουν 6.500 για το 2014, καθώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει 5.500.
Το βίντεο για την παράταση:
Το βίντεο με τα άλλα θέματα: