Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται μαιτρ της επικοινωνίας. Και είχε προετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τη συνέντευξη τύπου που θα έδινε χθες για να περιγράψει ως μεταρρυθμίσεις τις αλλαγές που δρομολογούνται στο Δημόσιο και να ενισχύσει το προφίλ του. Πρόθεσή του ήταν, με την ευκαιρία της αποχώρησης της Τρόικας που θα επανέλθει το καλοκαίρι, να επιχειρήσει αλλαγή ατζέντας ώστε να σταματήσει η συζήτηση για τις απολύσεις και να εστιαστεί στην προσπάθεια για εξορθολογισμό του κράτους.
Ομως, το timing δεν ήταν καλό. Η βόμβα Μπαλτάκου έσκασε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη και όσα είπε εκεί πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Στο επιτελείο του, όπως είναι φυσικό, υπάρχει απογοήτευση και δυσθυμία για τη φορά που πήραν τα πράγματα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ Ν. ΜΟΥΤΟΥΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ
Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο ετοιμάζεται να φέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προωθώντας αλλαγές που επηρεάζουν τόσο τα μισθολογικά δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων όσο και τις διαδικασίες αξιολόγησης τους. Με πριμ παραγωγικότητας θα αμείβονται στο εξής οι αποδοτικοί δημόσιοι υπάλληλοι καθώς, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των βασικών πυλώνων για τη διοικητική αναδιάρθρωση είναι και η διασύνδεση της επίτευξης στόχων με τις αποδοχές τους.
«Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και μισθολογικές παράμετροι. Να επαναξιολογήσουμε τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου χωρίς καμία πρόθεση να προχωρήσουμε ξανά σε οριζόντιες περικοπές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί έως το τέλος του 2014, στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού.
«Θα πρέπει να δούμε την απόδοση κάθε υπαλλήλου σε σύνδεση με τους στόχους της υπηρεσίας του», σχολίασε, και πρόσθεσε ότι η όποια πρόβλεψη για τη χορήγηση πριμ «δεν θα γίνει άκριτα σε όλους ως συμπλήρωμα του εισοδήματος». Επισήμανε επίσης ότι δεν θα υπάρξει μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης για το Δημόσιο, η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά 8,75 δισ. ευρώ από το 2009. «Συζητάμε για εργαλεία καλύτερης ανακατανομής των μισθών, ανάλογα με τα προσόντα των υπαλλήλων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόσο στην εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, που θα δώσει τέλος σε πελατειακές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, όσο και στους ελέγχους οι οποίοι έχουν προαναγγελθεί για όσους διορίστηκαν με παράτυπη διαδικασία μετατροπής των συμβάσεών τους και μονιμοποίησής τους ή χρησιμοποιώντας πλαστά δικαιολογητικά.
Για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας υποστήριξε ότι αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς υπήρξε πλήρης αποσύνδεση των όποιων μετακινήσεων υπαλλήλων γίνουν στο εξής με το καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά και ενδεχόμενες απολύσεις.
«Γιατί να τιμωρηθεί με διαθεσιμότητα και μείωση μισθού ένας υπάλληλος που δηλώνει πρόθυμος να μετακινηθεί;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου, η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε με τους ευνοϊκούς αυτούς όρους, καθώς αρχικά οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούσαν να υπάρξει νέα διαθεσιμότητα 16.000 υπαλλήλων το 2014 και άλλες 8.000 απολύσεις το 2015.
«Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε τελείως διαφορετικά, με τους εταίρους να επιμένουν ότι η κινητικότητα έπρεπε να είναι συνδεδεμένη με τη διαθεσιμότητα» σχολίασε και η αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τελικώς, στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται ο μηχανισμός κινητικότητας βάσει του οποίου θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο δημόσιες προκηρύξεις για την κάλυψη των αναγκών φορέων του Δημοσίου μέσω μετατάξεων.
Παράλληλα, τίθενται μόνο ενδεικτικοί αριθμοί που αφορούν τη μετακίνηση 6.000 υπαλλήλων μέσω του μηχανισμού αυτού κατά το τρέχον έτος και 2.000 απομακρύνσεων το 2015, που θα προέλθουν όμως από τα αποτελέσματα των πειθαρχικών διαδικασιών ή τους ελέγχους για άλλους παράτυπους διορισμούς.
Για τον λόγο αυτόν στο στόχαστρο μπαίνουν 35.000 συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν κυρίως μέσω του διατάγματος Παυλόπουλου και σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου θα είναι έτοιμο πριν από το Πάσχα. Οπως ανέφερε, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από φορείς όπου ήδη υπάρχουν ενδείξεις παρατυπιών, και συγκεκριμένα από το υπουργείο Πολιτισμού, τους δήμους και τα πανεπιστήμια.