Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο ΟΟΣΑ θα παραδώσει στην κυβέρνηση 13 εκθέσεις, όπως εκείνη για το εμπόριο, με τις οποίες θα κάνει προτάσεις για την ριζική ανατροπή του γραφειοκρατικού κράτους και του αβάσταχτου κόστους της γραφειοκρατίας. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξεί να φέρει ένα πολυνομοσχέδιο στη Βουλή που θα αλλάζει τα πάντα και όλους τους τομείς της διοικητικής και οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν παρεμβάσεις σε 60 κατηγορίες διοικητικών βαρών.
Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και βάσει των μνημονίων, να μειώσει άμεσα τα διοικητικά βάρη κατά 25%. Στα τέλη του 2012 προχώρησε μάλιστα για τον σκοπό αυτό σε στρατηγική συνεργασία με τον ΟΟΣΑ που καλύπτει 13 τομείς και συγκεκριμένα τους εξής: Γεωργία και Αγροτικές επιδοτήσεις, Εταιρικό δίκαιο, Ενέργεια, Περιβάλλον, Αλιεία, Ασφάλεια τροφίμων, Φαρμακευτική νομοθεσία, Δημόσιες Συμβάσεις, Στατιστική, Φορολογία, Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός και τέλος Περιβάλλον Εργασίας / Εργασιακές σχέσεις.
Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας υπολογίζεται στο 6,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη των 27 και σε 2 δισ. ευρώ η ετήσια δαπάνη για τις επιχειρήσεις. Καταβάλλονται 41,8 εκατ. ευρώ ετησίως για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, ισολογισμών και τροποποιήσεων καταστατικών, εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ άλλα 1,88 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιμήκυνση ισχύος από 6 σε 12 μήνες της άδειας για αλιείς σε λαϊκές αγορές.
Οι 13 ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ μελέτησαν ενδελεχώς 1.800 νόμους, χαρτογραφήθηκαν 4.600 διοικητικά βάρη εκ των οποίων το 47% αυτών μετρήθηκε στο τομέα της φορολογίας και συγκεκριμένα στις διαδικασίες του ΦΠΑ.
Το υπουργείο προσβλέπει να υπάρξει συνολική ρύθμιση, ώστε να μη χρειαστεί η έκδοση επί μέρους Προεδρικών Διαταγμάτων, διαδικασία που θεωρείται ως εξαιρετικά χρονοβόρα.