Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Εκτεταμένες αναπλάσεις, φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για επιστροφή κατοίκων και επαγγελματιών στο κέντρο, πλήρη χωροταξικό χάρτη ώστε να ξέρει ο καθένας τι και που το κάνει και αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών, οραματίζεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το κέντρο της Αθήνας που ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο για εφαρμογή.
Μετά και την τελική επεξεργασία από τον Δήμο Αθηναίων, το Σχέδιο απεστάλη από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να “πέσουν” οι τελικές υπογραφές.
Πρόκειται για το τελευταίο έργο του καταργηθέντα πλέον Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και φέρει την υπογραφή της τελευταίας προέδρου, κ. Βιβής Μπάτσου.
Το σχέδιο χαρακτηρίζεται ως αρκετά πρωτοποριακό και είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ενώ πλέον έχει και πολιτική στόχευση αφού η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανόδου της ΧΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι που “πριμοδοτούνται” είναι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, το Μεταξουργείο, η πλατεία Βάθης, η Αττική και η περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, ο Κεραμεικός και το Γκάζι, τα Κάτω Πατήσια και μέρος των Εξαρχείων και της Κυψέλης. Δηλαδή, καλύπτεται μια περιοχή που, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πάνω στην οποία στηρίζεται το ΣΟΑΠ, το ποσοστό εγκατάστασης μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή ξεπερνά κατά μέσο όρο το 19,8% ενώ ειδικά στο Ιστορικό Κέντρο ξεπερνά το 54,8%.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται προγράμματα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων και έργων πρασίνου, άλλα και ένα ειδικό πλαίσιο χρηματοοικονομικών και πολεοδομικών κινήτρων, μέσω του θεσμού της τράπεζας γης, για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για την αγορά κτιρίων και των υλοποίηση δράσεων development σε συνδυασμό με έργα πρασίνου σε περιοχές όπως η Πλατεία Βάθης και ο Σταθμός Λαρίσης.
Ακόμα, προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή των κατοίκων και των επαγγελματιών στο κέντρο ενώ προτείνεται και η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη περιοχή παρέμβαση. Σε αντίστοιχο μέτρο που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε Γεράνι και Μεταξουργείο το 2011, η μείωση είχε κυμανθεί απο 30% έως 50%.
Το σχέδιο προβλέπει και θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρήσεων γης ανά γεωγραφική ενότητα για την δημιουργία πυρήνων επιχειρηματικότητας, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Με απλά λόγια, ο καθένας θα γνωρίζει που και με ποιον τρόπο μπορεί να αναπτύξει την κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να σταματήσει η άναρχη διασπορά και ο κορεσμός.
ΥΓ: Το μόνο εμπόδιο πλέον για το Σχέδιο είναι η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που θα πρέπει να συμφωνήσει στην παροχή των φορολογικών απαλλαγών, των επιδοτήσεων και των άλλων εργαλείων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί.