Γραφει ο Γιάννης Κουτρουμπης
Πριν από λίγες μέρες ο Σεμπαστιαν Κουρτς κατάφερε να αποσπάσει την πρώτη θέση στην μάχη για τις αυστριακές κοινοβουλευτικές εκλογές και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Βέβαια η Ευρώπη αγωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα επιλέξει ο νέος καγκελάριος ιδιαίτερα μετά από τις δηλώσεις του για την μετανάστευση κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Όπως αναμενόταν μετά την πτώση του πρώην καγκελαρίου Κερν, αλλά και το σκανδαλο λάσπης που ήρθε στο φως και έκρυβε πως πι αντίπαλοι του λαϊκού κόμματος έχουν κάνει μια ολόκληρη εκστρατεία κατά του συνυποψήφιου τους, ήταν απόλυτα σίγουρο πως ο «σκληρός» Κουρτς θα καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη νίκη μαζί με το Λαϊκό Κόμμα το οποίο μετέτρεψε καθ εικόνα και καθ ομοίωση, καθώς ας μην ξεχνάμε πως ο ιδιος μετονόμασε το κόμμα του σε «λίστα Σεμπαστιαν Κουρτς – Λαϊκό Κόμμα».
Πως κέρδισε τις εκλογές
Με μια πρώτη μάτια η Ευρώπη είναι ανακουφισμένη από την εκλογή του Κουρτς στην καγκελαρια και την μη επικράτηση των ακροδεξιών στην Ευρώπη. Αυτό που ανησυχεί τους ευρωπαίους είναι η πιθανότητα μιας συγκυβέρνησης του Κουρτς και των ακροδεξιών.
Στις προεκλογικές του δεσμεύσεις σημαντική θέση κατέχουν οι καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, η μείωση των φόρων, όπως και το προσφυγικό ζήτημα το οποίο αποτελεί «καυτή πατάτα» τα τελευταία δύο χρόνια στην ΕΕ.
Με τις συντηρητικές θέσεις του ο Κουρτς, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, κατάφερε να «κλέψει» ψήφους από την ακροδεξιά στηριζόμενος στο κλείσιμο των συνόρων και στην αφαίρεση των εργασιακών επιδομάτων από τους νεοπροσληφθέντες ξένους στην Αυστρία.
Τα σενάρια συγκυβέρνησης
Με το Λαϊκό Κόμμα ξανά στην πρώτη θέση τους σοσιαλδημοκράτες λαβωμένος από την προσκλογικη αναμέτρηση με πιθανές εσωκομματικές έριδες και τους ακροδεξιούς να βρίσκονται στην τριτη θέση απέχοντας μόλις λίγες μονάδες, τα σενάρια είναι πολλά και ο χρόνος λίγος.
Στους Σοσιαλδημοκράτες έχει ξεσπάσει ήδη από καιρού μία διαμάχη ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας τους μετά τις εκλογές με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Η θεωρούμενη «δεξιά» πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά εδώ και καιρό μία προσέγγιση τους με την (μεταξύ άλλων, αντιμεταναστευτική) πολιτική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ή ακόμη και έναν συνασπισμό μαζί του.
Συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με μικρότερα κόμματα
Τρία άλλα μικρότερα κόμματα ελπίζουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο: το φιλελεύθερο Neos, οι Πράσινοι και ο οικολόγος Πέτερ Πιλτς, τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού του το 17% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Μαθηματικά ένα τέτοιο σενάριο θα πρόσφερε στον Κουρτς, αν το αποτέλεσμα για το OVP είναι τόσο υψηλό όσο προβλέπεται, τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με αυτά τα τρία κόμματα.
Το ενδεχόμενο πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών του Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους, ενώ ο συνασπισμός αυτός θα ήταν και πολύ ευάλωτος.
Κυβέρνηση μειοψηφίας
Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα Πατρίκ Μορό, ο Κουρτς, αν βρεθεί στην πρώτη θέση, μπορεί να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο συνασπισμός με τον Στράχε δεν τον συμφέρει.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Κουρτς μπορεί να συνασπιστεί με το Neos και να αναμείνει την κατάρρευση του Κόμματος των Ελευθέρων και την ένταξη στο κόμμα του όσων αποχωρήσουν από το FPO.
Νέες εκλογές
Η πιθανότητα κήρυξης νέων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, δηλαδή αν τα μέλη του συνασπισμού εκτιμήσουν ότι αυτή η επιλογή είναι προς όφελός τους.
Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας, τον φιλελεύθερο οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας. Κάτι που επίσης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Η Ευρώπη σε νευρική κρίση
Η Αυστρία προκάλεσε σεισμό στην Ευρώπη ενώ τα πράγματα είχαν ηρεμήσει λογω του θετικού αποτελέσματος που κατάφεραν να πάρουν Γαλλία και Γερμανία. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Αυστρία σήμανε πως επιτέλους κάτι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη ιδιαίτερα μετά από αυτό το μεγάλο κύμα προτίμησης των πολιτών προς τα δεξιά.
Ο λόγος για την άνοδο του FPO ήταν η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση του 2015 στην Ευρώπη, στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και άλλοι έφτασαν στην Αυστρία μέσω Βαλκανίων. Οι περισσότεροι κατευθύνονταν στη Γερμανία, στη Σουηδία και αλλού, αλλά πάνω από 100.000 έμειναν στην Αυστρία.
Βεβαια το κόμμα Ελευθερίας δεν έχει βρεθεί για πρώτη φορά κοντά στην είσοδο του στη κυβέρνηση καθώς έχει συμμετάσχει στην κυβέρνηση από το 2000 μέχρι το 2006. Μια απόπειρα απομόνωσης της Αυστρίας στην ΕΕ, την οποία εμπνεύστηκε η Γαλλία, αποδείχθηκε ανέφικτη και πυροδότησε την αγανακτισμένη αντίδραση της αυστριακής κοινωνίας.
Αυτή τη φορά, αν το Κόμμα Ελευθερίας ενώσει τις δυνάμεις του με το κόμμα του κ. Κουρτζ στην κυβέρνηση, καμία τέτοιου είδους επίσημη πίεση από την ΕΕ στην Αυστρία δεν θα είναι πιθανή. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι βαθιά ανήσυχοι αν η ριζοσπαστική δεξιά πάρει τον έλεγχο σημαντικών «υπουργείων εξουσίας», όπως το Εσωτερικών και το Δικαιοσύνης, προσφέροντας στο Κόμμα Ελευθερίας επιρροή σε θέματα αστυνόμευσης και πολιτικές μετανάστευσης.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη τώρα που έχουν τελειώσει και οι γερμανικές εκλογές πρέπει να βάλει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις επι τάπητος και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές καθώς με τους χειρισμούς της έχει οδηγήσει στην άνοδο της άκρας δεξιάς και όλο αυτό λογω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η οποία βέβαια δεν έχει τελειώσει καθώς ανα τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχεται μέσω των παράνομων μετακινήσεων.