Γράφει ο Θεόδωρος Μιχόπουλος
Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα και το success story έρχονται και τα νέα μέτρα…
Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν διαμορφώσει σαφέστατη άποψη για την Ελλάδα. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, το χρέος είναι μη βιώσιμο, το δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2015-17 φτάνει τα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ το χρηματοδοτικό για τη διετία 2014-15 τα 14,9 δισ. ευρώ. Όλα αυτά τα δισ. μεταφράζονται σε νέα μέτρα τα οποία θα καθοριστούν τον Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση της ρύθμισης για το χρέος, όπως, άλλωστε, αποκαλύπτει και η έκθεση της Κομισιόν, που καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο της κυβέρνησης.
Είναι ο τρίτος μύθος που προσπαθεί να κατασκευάσει ο Αντ. Σαμαράς. Πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρώτος μύθος, δεν υφίσταται (πρόκειται για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν), το success story με έξοδο στις αγορές, ο δεύτερος μύθος, αποδομήθηκε άμεσα (Κρ. Λαγκάρντ: «Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν» και Γ. Ντάισελμπλουμ: «Δεν μπορεί να κάνει κανείς λόγο περί πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές»), ενώ το όχι άλλα μέτρα – δεν υπάρχει άλλο μνημόνιο, που διατυμπάνιζαν Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποδείχθηκε ο τρίτος μύθος από την έκθεση – κόλαφο της Κομισιόν.
Οι ευρωπαίοι εκτιμούν, λοιπόν, ότι τα αποτελέσματα κυρίως των ευρωεκλογών –και λιγότερο των αυτοδιοικητικών- θα οδηγήσουν σε πλήρη αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση και προετοιμάζονται -«ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ. Το νέο μεσοπρόθεσμο, ή, όπως αλλιώς θα ονομάζεται, ουσιαστικά εξασφαλίζει τους δανειστές της χώρας. Και ο Αντ. Σαμαράς, για να παρατείνει την παραμονή του, έναν – δύο μήνες ακόμα…, στο Μαξίμου, θυσιάζει τη χώρα. Τη δίνει ενέχυρο, βάζοντας υποθήκη το μέλλον των πολιτών.
Η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν θα προέλθει μόνο από τη διαφορά μεταξύ ΣυΡιζΑ και ΝΔ –που θα είναι μεγάλη- αλλά και από την «τύχη» της Ελιάς. Η (αναμενόμενη) αποτυχία της θα επιταχύνει τη διάλυση στο ΠαΣοΚ που συγκυβερνά. Το σύστημα ήδη αρχίζει να παίρνει τα μέτρα του με κινήσεις προετοιμασίας. Ο Φ. Κουβέλης, μάλιστα, έσπευσε να (ξανα)ανοίξει την πόρτα συνεργασίας με το Μαξίμου (χωρίς, όμως, δεν αποκλείει συνεργασία και με την αριστερά…) σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να συμμετέχουμε σε κυβερνητικές λύσεις με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές».
Το Μαξίμου προσπαθεί να κινηθεί σ’ ένα δίπολο «επιτυχιών και μελλοντικών προσδοκιών», μήπως και διασωθεί. «Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, που οραματίζεται να διασωθεί από τις ευρωεκλογές, προκειμένου το καλοκαίρι να προσπαθήσει να συγκροτήσει το νέο κόμμα της δεξιάς, τη «Νέα Ελλάδα». Η κοινωνία, όμως, δεν αντέχει νέα μέτρα, ενώ πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή του «πίστευε και μη ερεύνα» -success story δεν υπάρχει, όπως και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ νέα μέτρα έρχονται. Η κοινωνία διαλύεται, η κατάρρευση των μισθών δεν έχει οδηγήσει σε καμιά σημαντική αύξηση των εξαγωγών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μεταφράστηκε σε χρηματοδότηση των πραγματικής οικονομίας, ενώ τα κόκκινα δάνεια συνεχώς αυξάνονται. Και, όπως σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, θα πρέπει να μας εξηγήσουν «πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017»!…