Με τη συμμετοχή 2000 ερευνητών, επιστημόνων, σπουδαστών και επιχειρηματιών από 57 συνολικά χώρες του κόσμου, ξεκινά στις 5 Ιουλίου το Διεθνές Επιστημονικό Πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2014 (www.nanotexnology.com) στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια των τεσσάρων επιστημονικών γεγονότων (ΝΝ14, ISFOE 14, ISSON 14,EXPO14) θα πραγματοποιηθούν πάνω από 700 παρουσιάσεις με τη συμμετοχή 280 πανεπιστημίων, 30 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ στη διεθνή έκθεση νανοτεχνολογικών προϊόντων θα συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες με τα προϊόντα τους.
Το πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2014 είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση στην Ευρώπη είναι κορυφαίο επιστημονικό γεγονός για ολόκληρη την Ευρώπη και περιλαμβάνει:
• Το 11o Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (NN14) 8-11 Ιουλίου
• Το 7ο Διεθνές Συμπόσιο στα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE14) 7-10 Ιουλίου
• Το 8ο Διεθνές Θερινό Σχολείο “N & N, Ο.Ε. & Νανοϊατρική” (ISSON14) 5 έως 12 Ιουλίου, στο οποίο και φέτος συμμετέχουν και μαθητές σχολείων, ενώ στην αίθουσα διδασκαλίας θα γίνουν μαθήματα και πειράματα εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων και μέτρησης με ειδικά μικροσκόπια ατομικών δυνάμεων.
• Η 4η NANOTEXNOLOGY EXPO 2014, 7-11 Ιουλίου
Η έναρξη των εργασιών του NANOTEXNOLOGY 2014 που θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου θα γίνει με την ομιλία των διεθνούς κύρους καθηγητών Mario Leclerc (Universite Laval, Καναδάς) και του καθηγητή Κώστα Μ Σούκουλη (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, Ηράκλειο, Ελλάδα και Ames Lab. & Φυσικής Τμήμα Iowa State Univ, USA), ενώ στη διάρκεια των εκδηλώσεών του θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και τα παρακάτω Workshops:
Για τα Plasmonics, Nanoelectronics και την καθαρή ενέργεια, τη Νανοϊατρική (Nanomedicine), Βιοηλεκτρονική, Γραφένιο και σχετικά υλικά.
Εκτός από τα 40 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν, θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 5-12 Ιουλίου τρία θερινά σχολεία για τις Νανοεπιστήμες, τη Νανοϊατρική και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι B2Β (Business to Business) συναντήσεις με επιχειρηματίες που φέρνουν σε άμεση επαφή την έρευνα και την Αριστεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με την αγορά και φθάνουν τις 150. Στη διάρκεια των κλειστών συναντήσεων του Πολυσυνεδρίου θα υπογραφούν επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού.
Τζίρος τρις
“Τα προϊόντα Νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο ανήλθε στο 1 τρις, το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρις, ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2014, Καθ. Σ. Λογοθετίδης.
Τρεις πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη
Στο τέλος του 2014 αρχές του 2015 θα βρίσκονται σε λειτουργία οι τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης σε ειδικό χώρο 1500 τ.μ. Παράλληλα δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Κρήτη τρία HUB Νανοτεχνολογίας, τα οποία υποστηρίζει η ΓΓΕΤ μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή καινοτομίας και η παραγωγή πιστοποιημένων υπηρεσιών.