H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συλλογική μας φωνή, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των γνώσεων μας γύρω από τον καρκίνο και να καταρρίψουμε τους μύθους και τις παρανοήσεις που συντηρούνται εδώ και χρόνια, σχετικά μ’αυτή την ασθένεια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, λοιπόν, έχει επικεντρωθεί σε τέσσερις, από τους πιο συνηθισμένους, μύθους. Ανακαλύψτε την αλήθεια για τον καρκίνο, διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο.
Μύθος 1: Δεν χρειάζεται να μιλάμε για τον καρκίνο
Η Αλήθεια: Αν και ο καρκίνος είναι ένα δύσκολο θέμα την αντιμετώπιση του, ιδιαίτερα σε ορισμένες κουλτούρες και ομάδες πληθυσμού, το να ασχολείται κανείς με τη νόσο ανοιχτά, μπορεί να βελτιώσει και να ενισχύσει τα καλά αποτελέσματα, τόσο στον ίδιο τον ασθενή, όσο και στην κοινωνία, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει ΚΑΡΚΙΝΟ
Μιλώντας για τον καρκίνο
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διάγνωση του καρκίνου είναι μια ένα ανατρεπτικό για τη ζωή γεγονός, το οποίο προκαλεί συναισθηματικό σοκ, φόβο, θυμό, θλίψη, μοναξιά και άγχος. Μιλώντας για τον καρκίνο στον σύντροφό μας, τα μέλη της οικογένειας μας, τους φίλους και τους συναδέλφους μας, μπορεί να βοηθηθούμε και να βοηθήσουμε αυτά τα συναισθήματα, τα οποία για τους περισσότερους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολα να τα διαχειριστούν
Μύθος 2: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ή συμπτώματα στον καρκίνο
Η Αλήθεια: Σε πολλές μορφές καρκίνου, εκδηλώνονται προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα, ενώ τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης διάγνωστη είναι αδιαμφισβήτητα.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς, την κοινωνία, τους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς που χαράσσουν πολιτικές υγείας, να γνωρίζουν και να είναι εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του καρκίνου ( όπου είναι δυνατόν ).
Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου δεν είναι γνωστά για όλες τις μορφές καρκίνου, αλλά και για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος, του στόματος και του παχέως εντέρου, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας, τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης διάγνωσης είναι αδιαμφισβήτητα.
Μύθος 3: Δεν μπορώ να κάνω κάτι για τον καρκίνο
Η Αλήθεια: Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνει ένας ασθενής, το περιβάλλον του, η κοινωνία, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Με τη σωστή στρατηγική, το 1/3 από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου μπορεί να προληφθεί .
Προαγωγή υγιεινού τρόπου ζωής
Οι συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, και ο τρόπος ζωής τους, επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιφερειακές και εθνικές πολιτικές και τα προγράμματα που προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, είναι απαραίτητα για τη μείωση των καρκίνων που προκαλούνται από παράγοντες, όπως είναι η επιζήμια κατάχρηση του αλκοόλ η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Μύθος 4: Δεν έχω το δικαίωμα στην θεραπεία του καρκίνου
Η Αλήθεια: Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν ίση πρόσβαση στις ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές θεραπείες κατά του καρκίνου, αλλά και τις υπηρεσίες που βοηθούν στην καταπολέμησή του, επί ίσοις όροις και χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τις αρνητικές και επιζήμιες συνέπειές του.
Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση του καρκίνου μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Στον αναπτυγμένο κόσμο, ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος, όμως, οι ασθενείς που ζουν σε χαμηλά αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς πόρους, συχνά υποφέρουν και πεθαίνουν άσκοπα λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης, συγκέντρωσης πόρων και χαμηλής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πάνω από το 85 %, των 275.000 γυναικών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Περισσότερο από το 70 % των 160.000 νέων περιπτώσεων παιδικού καρκίνου σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες. Το αποτέλεσμα είναι, ένα απαράδεκτα χαμηλό ποσοστό επιβίωσης του 10 % σε ορισμένες χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, σε σύγκριση με το 90 % σε ορισμένες χώρες με κατοίκους που έχουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης.
Οι φτωχοί και ευάλωτοι πληθυσμοί δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες, που συχνά καταβλάλονται από τους ίδιους τους ασθενείς από την τσέπη τους, σπρώχνοντας ουσιαστικά τις οικογένειες αυτές όλο και περισσότερο στη φτώχεια.
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Ο καρκίνος δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Έχει ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο, για την επίτευξη δίκαιης – και χωρίς αποκλεισμούς- ανάπτυξης των λαών. Η ανισότητα βαθαίνει. Οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες και η διπλή επιβάρυνση από την διασπορά της νόσου στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κοινωνικά στρώματα, απειλεί τις οικονομίες των χωρών.