Εκτός από τον κοροναϊό και το περιβάλλον, υπάρχει και το χρέος. Την ώρα που οι συζητήσεις στο Νταβός επικεντρώνονται στο κλίμα και στο άτυπο ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, και η διάδοση του κοροναϊού από την Κίνα προκαλεί ανησυχίες για επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.
Μία έκθεση που κρούει τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο χρέος απειλεί να ξεπεράσει το ρεκόρ των 257 τρισ. δολαρίων τους επόμενους μήνες, καταγράφοντας άνοδο 9 τρισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το χρέος αυτό αναλογεί σε 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με το συνολικό χρέος των μεγάλων οικονομιών να φτάνει στα 180 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με 383% συνδυαστικά του ΑΕΠ.
Το συνολικό δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 65 τρισ. δολάρια, από 37 τρισ. δολάρια πριν από μια δεκαετία. Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το μη χρηματοπιστωτικό χρέος των επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 72 τρισ. δολάρια πέρυσι και βρίσκεται τώρα στο ρεκόρ του 92% του ΑΕΠ. Το χρέος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί στα 46 τρισ. δολάρια.
Το συνολικό κινεζικό χρέος -η Κίνα παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο, παρά το φρένο των τελευταίων ετών- ανέρχεται κοντά στο 310% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές.
Ανάλογη έκθεση είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν από έναν μήνα και η Παγκόσμια Τράπεζα, κάνοντας λόγο για τέταρτο «παγκόσμιο κύμα χρέους» μετά το 2010, με το χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών να αγγίζει τα 55 τρισ. δολάρια, υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία.
Το αυξημένο χρέος δεν οφείλεται στις ψαλιδισμένες κοινωνικές παροχές διεθνώς -για όσες χώρες διέθεταν υποτίθεται γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας- αλλά στα τρισ. δολάρια των ποσοτικών χαλαρώσεων. Πακτωλός χρημάτων που δόθηκε υποτίθεται για το ξεπέρασμα των κρίσεων του 2008 και του 2010, αλλά το μόνο το οποίο κατάφερε είναι η δημιουργία μιας νέας χρηματοπιστωτικής φούσκας που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Οι διεθνείς αγορές προσβλέπουν μάλιστα σε νέα υπερχαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, καθώς έχουν συσσωρευτεί σύννεφα μιας νέας επικείμενης ύφεσης. Μια νέα κρίση χρέους βρίσκεται προ των πυλών…
Πηγή: naftemporiki.gr