Η τριμηνιαία έρευνα της ManpowerGroup συμπεραίνει ότι οι προσλήψεις για το δ’ τρίμηνο του 2013 θα είναι συγκρατημένες, με το 12% των συμμετεχόντων να αναμένει αύξηση στις προσλήψεις, το 69% να μην αναμένει καμία μεταβολή και το 16% σε μείωση. Επί προσθέτως, το 47% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση προσωπικού το 2012, όπως αποκαλύπτουν τα συμπεράσματα έρευνας της Randstad.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ManpowerGroup, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 1%. Η πρόβλεψη αυτή είναι και η πιο αισιόδοξη που έχει καταγραφεί από το β’ τρίμηνο του 2010, δεδομένου ότι ο δείκτης αυτός έχει ενισχυθεί κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2012.
Από την μεριά τους, οι εργοδότες υπολογίζουν ότι στην περιφέρεια της Αττικής η αγορά θα παραμείνει παγωμένη, ενώ στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα παρουσιάσει πτώση. Οι προοπτικές προσλήψεων και για τις δύο περιοχές προβλέπεται ότι θα είναι αποδυναμωμένες συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, στην βόρεια Ελλάδα ο δείκτης απασχόλησης βρίσκεται στο -7%, ενώ στην περιοχή της Αττικής στο +1%.
Σε 6 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι εργοδότες αναμένουν μείωση του εργατικού δυναμικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης απασχόλησης στον τομέα τουρισμού βρίσκεται στο -6%. Μειώσεις αναμένουν οι εργοδότες και στους τομείς της μεταποίησης και του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και ύδρευσης, όπου οι προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -5% και -4% αντίστοιχα.
Αντιθέτως, σε αισιόδοξη θέση βρίσκονται οι τομείς των χρηματοοικονομικών, ασφαλειών και ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών, των οποίων οι δείκτες απασχόλησης έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε τρίμηνα στο +4%.
Όσον αφορά την έρευνα της Ranstad που υπολογίζει ότι το 47% των εταιριών έχει προβεί σε μειώσεις προσωπικού μέσα στο 2012, αιτιολογεί σύμφωνα με τις απόψεις των στελεχών τις μειώσεις αυτές σε εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρίας. Από αυτές, το 36% πρόσφερε outplacement στο συνολικό πακέτο αποζημίωσης, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 64% που δεν πρόσφερε outplacement κυρίως λόγω πολιτικής της εταιρίας (43%), κόστους (34%) και λόγω προσφοράς άλλων παροχών αντί αυτού (22%).
Η Randstad απευθύνθηκε σε στελέχη διοικητικών θέσεων με κύρια επιρροή στις αποφάσεις διαχείρισης προσωπικού, μέσα από 2.500 επαφές σε ελληνικές εταιρίες και πολυεθνικές. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 93% των εταιριών που προσέφερε ouplacement μέσα στο 2012 ήταν πολυεθνικές και μόλις το 7% ελληνικές.