Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030, είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν την ελληνική προεδρία και θα συζητηθούν Συμβούλιο Υπουργών το Μάρτιο υπό την προεδρία του Γιάννη Μανιάτη, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Τι κρύβεται όμως πίσω από την αόριστη και μάλλον αδιάφορη διατύπωση «στόχοι για την ενέργεια και το κλίμα», ώστε να είναι τόσο σημαντικές και κρίσιμες οι αποφάσεις; Για ποιο λόγο οι διάδρομοι των Βρυξελλών βράζουν από τον υπόγειο πόλεμο των λόμπυ; Η απάντηση είναι τόσο σύντομη: «Το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης»
Αυτό που καλούνται να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας είναι ο σχεδιασμός ενός ενεργειακού συστήματος που θα εξισορροπεί τις αντίρροπες δυνάμεις των παραγωγών από ΑΠΕ, από ορυκτά καύσιμα και από πυρηνικά. Ένα ενεργειακό σύστημα που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας την ίδια ώρα που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον. Ένα ενεργειακό σύστημα που δεν θα οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια τους πολίτες της Ευρώπης και δεν θα πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της έναντι των ΗΠΑ.
Αναζητείται λοιπόν ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί και δεν είναι τυχαίο που οι όποιες απόψεις εκφράζονται γίνονται αντικείμενο τόσο πανηγυρισμών όσο και λοιδορίας.
Πριν από λίγες ημέρες οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου με ψήφισμα τους ζητούσαν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης στο 30% και μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ζήτησαν επίσης οι στόχοι αυτοί να είναι δεσμευτικοί αλλά ο τρόπος επίτευξής τους να εναπόκειται στο κάθε κράτος – μέλος.
Οι προτάσεις αυτές θεωρήθηκαν από τους εκπροσώπους του κλάδου των ΑΠΕ ως «μη φιλόδοξες», ενώ κάποιοι τις χαρακτήρισαν «εντελώς γελοίες». Την ίδια ώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί από τον επικεφαλής της Κομισιόν, José Manuel Barroso, καθώς και ότι θα εκφραστούν αντιρρήσεις και από άλλους Επιτρόπους. Κι ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη οκτώ Ευρωπαίοι υπουργοί (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία και Πορτογαλία) με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ που όπως υποστηρίζουν θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ακριβά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Όπως φαίνεται η μάχη των λόμπυ και ο πόλεμος των ανακοινώσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις 22 Ιανουαρίου που θα ανακοινωθούν οι θέσεις της Κομισιόν.