Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ένα εντελώς καινούριο τρόπο για να αποσυντονίσει την κοινή γνώμη βρήκε η Κυβέρνηση, με την αφορμή που της έδωσε άθελα της η Εσθονία λόγω του συνεδρίου που διοργάνωσε για τα εγκλήματα του κομμουνισμού. Ιδιαίτερα όταν προσκάλεσε μέλη της Κυβέρνησης του τόπου στο συνέδριο έκανε ένα μεγάλο λάθος.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν με την Εσθονία να στέλνει πρόσκληση στους αρμόδιους υπουργούς να παραστούν στο συνέδριο που διοργάνωνε. Αμέσως η Κυβέρνηση αρνήθηκε σιωπηρά την πρόσκληση μεν, αλλά ξεκίνησε ένας ολόκληρος πόλεμος μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον κομμουνισμό και τον ναζισμό.
Ο πόλεμος δηλώσεων που διεξήχθη θα μείνει στην ιστορία για την εντελώς άσχετη προσέγγιση και των μεν και των δε καθώς επιδόθηκαν σε μία σύγκριση των εγκλημάτων που έκαναν τα μεν και τα δε καθεστώτα. Φυσικά η προσέγγιση αυτή δεν θεωρείται πρόσφορη για μία συζήτηση μεταξύ των κομμάτων χωρίς πολεμικές ιαχές, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν πως έχουν ιδεολογία, την οποία την εκφράζουν μέσω των λόγων και των πράξεων τους, κάτι που φυσικά δεν υφίσταται.
Η θεωρία των δύο άκρων είναι γνωστή, τόσο οι μεν (κομμουνιστές), όσο και οι δε έχουν κάνει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της πολιτικής ιδεολογίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση για να μπορέσει να επιβεβαιώσει ξανά ότι διατηρεί ακόμα την αριστερή της ταυτότητα έστω και κάπου ψηλά στο ράφι δίπλα στις υποσχέσεις του προγράμματος θεσσαλονίκης.
Είναι όντως ηλίου φαεινότερο πως όσο πάμε προς την ΔΕΘ η πολιτική αντιπαράθεση θα οξύνεται, αλλά για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση απέδειξε πως και το παραμικρό μπορεί να το κάνει θέμα. Και αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο επιλέγει το ζήτημα μίας απλής πρόσκλησης να το ανάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Γιατί δεν μπορεί απλά να αρνηθεί ή να δηλώσει αδυναμία για να παρευρεθεί ή έστω στην τελική να δηλώσει πως λόγω ιδεολογίας δεν θα παρευρεθεί.
Η οπτική αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί πολύ απλά ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία πριν την ΔΕΘ να επιβεβαιώσει την αριστερή καταβολή της. Μετά ένας άλλος προβληματισμός είναι για ποιο λόγο τα υπόλοιπα κόμματα πιάστηκαν από τις συγκεκριμένες δηλώσεις για να αρχίσουν ένα πόλεμο ανακοινώσεων. Δόξα τω θεώ η επικαιρότητα στην Ελλάδα βρίθει από θέματα για να σχολιάσει το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
Είναι πράγματι απορίας άξιο να βλέπεις τέτοια ζητήματα να γίνονται νούμερο ένα στην σκαλέντα των ειδήσεων, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τις ιδεολογικές τους ταυτότητες, πράγμα που λόγω των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων δείχνουν να έχουν απολέσει. Υπάρχουν βέβαια πάντα και οι φωτεινές εξαιρέσεις.