Όσες περισσότερες αναμνηστικές φωτογραφίες τραβάει κανείς, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται μετά να θυμηθεί το ίδιο το συμβάν, σύμφωνα με Αμερικανούς ψυχολόγους.
Σύμφωνα με τη Telegraph, oι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντα Χένκελ του πανεπιστημίου Fairfield του Κονέκτικατ, έκαναν πειράματα σε ένα μουσείο για να διαπιστώσουν πώς η φωτογράφηση των εκθεμάτων μειώνει την ικανότητα των επισκεπτών να θυμούνται τι είδαν.
Δύο ομάδες εθελοντών κλήθηκαν να περιηγηθούν στο μουσείο και να φωτογραφίζουν είτε ό,τι τους άρεσε, είτε απλώς να κοιτάζουν τα εκθέματα. Την επόμενη μέρα, τα σχετικά τεστ μνήμης έδειξαν ότι όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες, θυμούνταν πολύ λιγότερο τα εκτεθειμένα στις προθήκες αντικείμενα, σε σχέση με όσους είχαν περιοριστεί να τα κοιτάζουν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μανία της φωτογράφησης που έχει καταλάβει τους πάντες χάρη στις νέες τεχνολογικές ευκολίες, εμποδίζει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί στα γεγονότα και να σχηματίσει ακριβείς και διαρκείς μνήμες.
«Οι άνθρωποι βγάζουν με το παραμικρό την κάμερά τους και σχεδόν ασυναίσθητα αποτυπώνουν τη στιγμή, σε σημείο που τελικά χάνουν αυτό που συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια τους. Όταν οι άνθρωποι εξαρτώνται από την τεχνολογία, προκειμένου να θυμάται αυτή για λογαριασμό τους, βασιζόμενοι στην κάμερά τους για να καταγράψει ένα συμβάν, τότε δεν έχουν ανάγκη να δώσουν την πλήρη προσοχή τους στο γεγονός, πράγμα όμως που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο πόσο καλά θυμούνται τις ίδιες τις εμπειρίες τους», είπε η Χένκελ.
Επίσης, ο τεράστιος όγκος ψηφιακών φωτογραφιών που συγκεντρώνονται σε ένα σκληρό δίσκο υπολογιστή αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους να ανατρέξουν στις φωτογραφίες που τράβηξαν στο παρελθόν, με συνέπεια και αυτό να δυσκολεύει την πραγματική ανάμνηση ενός γεγονότος.