Η Σιγκαπούρη είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κάποιος το 2014 καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις 131 πόλεις ανά τον κόσμο με το ακριβότερο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit (EIU).
Το ισχυρό νόμισμα της νησιωτικής αυτής πόλης κράτους σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων και τους όλο και πιο υψηλούς λογαριασμούς κοινής ωφέλειας έχουν συμβάλει στο να φθάσει η Σιγκαπούρη στην κορυφή της λίστας, όπως επισημαίνει το BBC.
Η Σιγκαπούρη είναι επίσης και η ακριβότερη πόλη για να αγοράσει κάποιος ρούχα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πέρυσι, την πρώτη θέση κατείχε το Τόκιο. Άλλες πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες πόλεις για να ζει κάποιος είναι: Παρίσι, Όσλο, Ζυρίχη και Σίδνεϊ, ενώ το Τόκιο έπεσε στην έκτη θέση.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Κόστους Διαβίωσης του EIU είναι ένα εργαλείο μέτρησης που εξετάζει τις τιμές περισσοτέρων από 400 αγαθών ή υπηρεσιών. Στην πρώτη δεκάδα φέτος κυριαρχούν πόλεις της Ασίας και της Αυστραλασίας καθώς και ορισμένες της Ευρώπης. Οι περισσότερες ασιατικές πόλεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα βρίσκονται εκεί εξαιτίας του υψηλού κόστους των τροφίμων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, δεν είναι όλες οι ασιατικές πόλεις ακριβές. Οι μεγάλες πόλεις της Ινδίας —περιλαμβανομένης της Βομβάης και της πρωτεύουσας Νέο Δελχί- είναι από τις φθηνότερες πόλεις στον κόσμο. Οι τιμές στο Μουμπάι είναι χαμηλές λόγω της μεγάλης ανισότητας εισοδήματος. Οι χαμηλοί μισθοί πολλών από τους εργαζομένους στην πόλη κρατούν χαμηλές τις δαπάνες.
Στη Μέση Ανατολή, η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, είχε την μεγαλύτερη πτώση στη λίστα κι έγινε η τέταρτη φθηνότερη πόλη στον κόσμο εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα. Η έρευνα του EIU αναφέρεται στο κόστος διαβίωσης, ενώ άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους μέτρησης.
Για παράδειγμα, η Μercer ερευνά ποιές είναι οι ακριβότερες πόλεις για τους απόδημους. Το 2013, διαπίστωσε ότι η Λουάντα, πρωτεύουσα της Ανγκόλας, ήταν η πόλη με τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες για τους εκπατρισμένους εξαιτίας της δυσκολίας στην εύρεση αξιοπρεπούς, ασφαλούς κατοικίας και λόγω των υψηλών τιμών των εισαγόμενων αγαθών.