Ξέσπασε σάλος στη Γερμανία και έγινε ντόρος στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινωνία για το γκολ-«φάντασμα» στην αναμέτρηση της Χοφενχάιμ με την Λεβερκούζεν.
Ο διαιτητής Φέλιξ Μπριχ δεν είδε ότι στην κεφαλιά του Κίσλινγκ η μπάλα πέρασε από την έξω πλευρά της εστίας και, από μια τρύπα, κατέληξε στα δίχτυα των γηπεδούχων. Την ώρα του αγώνα δεν το πρόσεξε κανείς, ούτε οι ποδοσφαιριστές ή οι οπαδοί και οι τηλεσχολιαστές που το αντιλήφθηκαν μετά τα ριπλέι. Διαιτητής και σκόρερ κάτι υποψιάστηκαν, ωστόσο δεν άλλαξε η απόφαση να «μετρήσει» ένα γκολ που δεν μπήκε ποτέ. Και να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, με την Χοφενχάιμ να ζητεί δικαίως την επανάληψη του αγώνα, όπως και να επανέρχονται δυναμικά οι φωνές ότι θα πρέπει να υπάρχει βοήθεια των διαιτητών σε τέτοιου είδες σπάνιες φάσεις από τη χρήση βίντεο. Κάτι που συμβαίνει ήδη στο μπάσκετ.
Το θέμα είναι ότι ο Μπριχ, που θεωρείται αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος Γερμανός διαιτητής (είχε σφυρίξει στον πρόσφατο αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Τσάμπιονς Λιγκ), εκτέθηκε από την αδυναμία του να δει σωστά την πορεία της μπάλας και από την αμέλεια του βοηθού του που είχε ελέγξει την εστία πριν από το παιχνίδι και δεν είχε δει την τρύπα στα δίχτυα.
Λίγες ώρες αργότερα, πολύ πιο μακριά από την έδρα της Χοφενχάιμ, στα Χανιά της Κρήτης, έγινε ένας άλλος αγώνας. Με διαιτητή όχι τον κορυφαίο Γερμανό, αλλά έναν από τους Έλληνες ρέφερι, ονόματι Αμπάρκιολη. Ο οποίος είδε σωστά όλες τις φάσεις προς τις εστίες, είχε βοηθούς που δεν έκαναν λάθη και τσέκαραν σωστά τα τέρματα, καμία απόφασή του δεν προκάλεσε αλλοίωση του αποτελέσματος στην αναμέτρηση του Πλατανιά με τον Ολυμπιακό.
Κι όμως, αυτή διαιτησία που δεν κατακύρωσε γκολ-«φαντάσματα» και που δεν επηρέασε με τις αποφάσεις της την εξέλιξη του αγώνα όπως έγινε στην Γερμανία, μπορεί να χαρακτηριστεί προκλητική. Κι ας μην έδωσε ανύπαρκτα πέναλτι ή ας μην άφησε εξόφθαλμα οφσάιντ.
Ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως προστατεύεται και ωθείται από τη διαιτησία η μεγάλη ομάδα έναντι της μικρής σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Με όλες τις αποφάσεις της ροής του αγώνα σε φάουλ, πλάγια κλπ υπέρ του Ολυμπιακού. Με κίτρινες κάρτες για κάθε λόγο στους παίκτες του Πλατανιά, οι οποίοι εκνευρίστηκαν πολλές φορές μέσα στο ματς, όπως και η εξέδρα τους. Με μια επιστημονική διαιτησία, δίχως… ακρότητες αλλά με σαφή μηνύματα.
Κι είναι προτιμότερο ένας διαιτητής να κάνει ένα σοβαρό λάθος στην καριέρα του σαν αυτό του Μπριχ, παρά να μπαίνει στο γήπεδο με τη σκέψη και τη πρόθεση να σφυρίξει προς την κατεύθυνση της μιας (συνήθως της ισχυρής) ομάδας…