Δεν χρειάζονται οι αναλύσεις και τα νούμερα για να μας δείξουν πόσο χάλια είναι τα οικονομικά των νοικοκυριών. Αλλά επειδή τα νούμερα καμία φορά βοηθούν δείτε τα παρακάτω:
«Στα 11 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο το πρώτο δεκάμηνο του 2012 καθώς μόνο τον Οκτώβριο προστέθηκαν στον λογαριασμό 856 εκατ. ευρώ. Έτσι αν προστεθούν και τα 43,5 δισ. ευρώ «παλαιών» ληξιπρόθεσμων οφειλών το κράτος έχει λαμβάνει συνολικά 54 δισ. ευρώ. Το καλάθι που θα πρέπει να κρατούμε όμως είναι μικρό. Και αυτό γιατί ακόμα και από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη η εισπραξιμότητα που επιτυγχάνει η εφορία είναι ελάχιστη. Από τα 11,025 δισ. του 2012 έγινε δυνατό να μπουν στα κρατικά ταμεία μόλις 992 εκατ. ευρώ ή το 8,99% του συνόλου. Για όσους αναρωτιούνται τι εισπράχθηκε από τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, το ποσό είναι 983 εκατ. ευρώ (επί χρεών 43,56 δισ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν έως πέρυσι). Τουλάχιστον είναι περισσότερα από τις διαγραφές υποχρεώσεων (343 ευρώ) που έγιναν καθώς τα συγκεκριμένα ποσά κρίνεται αδύνατο να διεκδικηθούν….»
Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι 1 στα 10 ευρω πλέον πληρώνεται στην εφορία από τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων. Το ζήτημα όμως είναι ότι το 2013 ακολουθούν τα χειρότερα.
Δείτε γιατί: To μνημόνιο Νο3 προβλέπει ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να εξειδικευθούν μέτρα ύψους 4,5 έως 6 δισ ευρώ τα οποία έως τώρα είναι άγνωστα. Το μνημόνιο λέει ακόμα και εάν δεν πιάνουμε τους στόχους (αποκρατικοποιήσεις, έσοδα κλπ) αυτομάτως θα λειτουργούν ασφαλιστικές δικλίδες.
Όμως ο κόσμος πια είναι φτωχός. Η Ελλάδα είναι φτωχή . Βέβαια υπάρχει η Ελλάδα της χρεοκοπίας αλλά και η Ελλάδα των Bentley και των Sushi Rolls. Μόνο που για να έχεις Bentley σημαίνει μπορείς να πας να ζήσεις και στο Λονδίνο. Όμως εάν έχεις ένα μικρό Golf, από που να ζήσεις και ποιον να πρωτοπληρώσεις;