Του Κλέωνα Γρηγοριάδη
Κερκόπορτα ανοίγει για τη διείσδυση ξένων πολυεθνικών δυνάμεων και δει εκείνων από τη Γερμανία και την Ολλανδία που πραγματοποιούν μεγάλες παραγωγές αγελαδινού γάλακτος, η πρόσφατη κι επίμαχη όπως αποδεικνύεται ρύθμιση για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Γιατί ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι διευκολύνονται κι όχι οι ήδη ταλαιπωρημένοι από φόρους Έλληνες παραγωγοί.
Με το σύνολο των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών (ακόμα και την πιο θεσμική Vivartia) να καταγγέλλουν διεθνή παρέμβαση και τη μεγάλη ολλανδική Friesland να έχει επιλέξει τη στρατηγική της σιωπής καθώς μια χαρά εξυπηρετείται από τον νέο νόμο, όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε σε ένα απίστευτο πολιτικό μπρα ντε φερ. Κι αυτό διότι τουλάχιστον έξι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας ανοικτά έχουν πει πως θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση που το υπουργείο Ανάπτυξης φέρνει.
Πιο συγκεκριμένα, στο πολιτικό σκέλος ευθέως κατηγορείται το υπουργείο πως εξυπηρετεί συμφέροντα πολυεθνικών καθώς η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν έδειχνε από την αρχή τέτοια εμμονή με το γάλα όπως σήμερα παρουσιάζεται.
Η σταδιακή εξαφάνιση των αγελαδοτρόφων που ο νέος νόμος θα φέρει, θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ αγελαδοτρόφων και αγροτών αλλά και όλων των άλλων επιστημονικών και τεχνικών κλάδων που υποστηρίζουν σήμερα την αγελαδοτροφία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βαθύς γνώστης της εν λόγω αγοράς κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης διαφοροποιήθηκε όπως το ίδιο έκανε (αν και μάλλον για λόγους πολιτικούς καθώς εκλέγεται στη Λάρισα) ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Από την άλλη, βαφτίζεται ελληνική επιτυχία η θεσμοθέτηση νέου τύπου γάλακτος που θα έχει διάρκεια 2 ημέρες η οποία δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική θέση και δεν βασίζεται σε κανενός είδους έρευνα.
Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στα χέρια του Υπουργείου Ανάπτυξης μελέτη που να αποδεικνύει την επίπτωση στο ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας για τη χώρα μας, της πρότασης που επιχειρούν να νομοθετήσουν άρα εκ νέου επιχειρείται μια πρόχειρη προσπάθεια. Όπως επίσης κανένας δεν είναι σε θέση να μιλήσει για το κατά πόσο θα πέσουν οι τιμές και σε πιο επίπεδο άρα για το πόσο θα διευκολυνθούν οι καταναλωτές. Παρά ταύτα από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του μέτρου εμφανίζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά.
Το θέμα λοιπόν έχει μεγάλη «ουρά». Με μια ντιρεκτίβα που έρχεται από το εξωτερικό και την οποία ως συνήθως στην Ελλάδα την δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα ξένα συμφέροντα εξυπηρετούνται και μάλιστα από πολιτικούς που είχαν σχέσεις με την Ευρώπη για χρόνια. Το να νομοθετούν όμως Έλληνες πολιτικοί με γνώμονα το τι συμφέρει τις ξένες πολυεθνικές και δει τις γερμανικές και ολλανδικές που σε τίποτα δεν έβαλαν πλάτη στη χώρα μας, αντίθετα τη δυσκόλεψαν σε κάθε βήμα, δεν ακούγεται και πολύ σώφρων.