Στο απίστευτο ποσό των 322,1 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα έως το 2030 για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Από αυτά τα 158,3 δισ. θα καλύψουν την πληρωμή των τόκων και τα υπόλοιπα 163,7 δισ. θα αποπληρώσουν ομόλογα και το δάνεια.
Όπως αναφέρεται στη σημερινή Οικονομική Καθημερινή τα στοιχεία για τα χρεολύσια και τους τόκους προκύπτουν από έγγραφο που απέστειλε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, κ. Μαρίας Γιαννακάκη.
Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι «οι μελλοντικοί τόκοι που θα βαρύνουν το χαρτοφυλάκιο χρέους, το οποίο είναι σε ποσοστό 78% μη σταθερού επιτοκίου, θα διαμορφωθούν στο μέλλον είτε από τα σχετικά κυμαινόμενα επιτόκια, είτε από το κόστος δανεισμού των διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούν την Ελληνική Δημοκρατία».
Αυτό σημαίνει ότι οι τόκοι μπορεί να είναι είτε υψηλότεροι, είτε μικρότεροι, αλλά σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει «ακολουθούν γενικώς παραδεκτές μεθοδολογίες, όπως η χρήση των καμπυλών μελλοντικών επιτοκίων».
Από την ετήσια ανάλυση των στοιχείων για τα χρεολύσια και τους τόκους από τώρα έως το 2030, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα σημαντικότερα προβλήματα σε δύο χρονικές περιόδους:
Στο διάστημα 2014-2015. Σε αυτή τη διετία θα πρέπει να αποπληρωθούν συνολικά 52,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30,9 δισ. ευρώ φέτος. Για το 2014 οι τόκοι υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος ανέρχονται στα 5,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας το «αγκάθι» του εν λόγω διαστήματος είναι τα χρεολύσια που για φέτος ανέρχονται σε 24,9 δισ. ευρώ και συνολικά στη διετία φθάνουν τα 40,9 δισ. ευρώ.
Στην περίοδο 2021-2024. Στην τετραετία αυτή οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 104,7 δισ. ευρώ και οι τόκοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος (66,6 δισ. ευρώ). Μάλιστα, το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για τόκους 24,4 δισ. ευρώ. Η εκτίναξη αυτή του κονδυλίου για τόκους αποδίδεται στο γεγονός ότι το 2021 είναι το τελευταίο έτος της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η χώρα για την καταβολή τόκων επί των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Ετσι, από το 2022 και μετά η Ελλάδα αρχίζει να πληρώνει τους τόκους αυτούς και οι υποχρεώσεις της αυξάνονται. Μάλιστα, το 2022 είναι το έτος με τις περισσότερες συνολικές υποχρεώσεις έως το 2030 και ανέρχονται στα 33,3 δισ. ευρώ.