Γράφει ο Ανέστης Ντόκας
Το β΄ τρίμηνο του 2015 θα αρχίσουν να «ενσωματώνονται» τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία. Αυτό τονίστηκε από Έλληνες επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια των 150 και πλέον ετήσιων γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων, που ολοκληρώθηκαν την τελευταία μέρα του Ιουνίου. Ωστόσο, όπως τονίστηκε, θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια για να επιστρέψει η πραγματική οικονομία στα επίπεδα του 2008 και μόνο για τις επιχειρήσεις που άντεξαν την εξάχρονη ύφεση, χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η πιθανότητα αυξημένου πολιτικού ρίσκου, που θα συνεπαγόταν η διενέργεια πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βέβαια, σε πλεονεκτικότερη θέση είναι οι πιο εύρωστες και ανθεκτικές επιχειρήσεις, που και το 2014 πάνω από το 40% του τζίρου τους προέρχεται από το εξωτερικό. Από την άλλη, γεγονός εξακολουθεί να αποτελεί ότι για την πλειονότητα των εταιρειών ο υπερδανεισμός αποτελεί ταφόπλακα στην προσπάθεια να εξυγιανθούν. Τα βασικά μηνύματα που εστάλησαν από ιδιοκτήτες εισηγμένων βιομηχανιών της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν τα εξής: Ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2014 θα είναι μια καλή χρονιά, παρά τις αντιξοότητες, καθώς εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Τιτάνα, υπογράμμισε: «Από το 2008 και μετά, προσαρμοστήκαμε στην κρίση, δημιουργώντας θετικές ταμειακές ροές. Στην Ελλάδα, φέτος αναμένεται για πρώτη φορά μετά το 2006 αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Pierre Deleplanque, τόνισε ότι «ίσως βλέπουμε το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης, κάπου το 2016 – 2017, καθώς αναμένουμε φέτος μια περιορισμένη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά του τσιμέντου».
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, είπε: «Για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια έρχομαι με θετική άποψη στη συνέλευση. Αλλά θα περάσει πολύς καιρός πριν δούμε τα καλύτερα. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή και σταδιακή. Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που θα επιτρέψει να αλλάξει η οικονομία από τη μία μέρα στην άλλη• θα χρειαστούμε μία δεκαετία. Όποιος λέει ότι θα αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα, δεν λέει την αλήθεια και απλώς θέλει να χαϊδέψει αυτιά». Ο Γιώργος Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Group, μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, σημείωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής. Αυτή είναι η πρώτη μας χρηματοδότηση μέσω διεθνών κεφαλαιαγορών και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μελλοντική ανάπτυξη και επέκταση του ομίλου».
Ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, αναπληρωτής πρόεδρος της JP ABAΞ, υπογράμμισε ότι: «Μετά μια μακρά περίοδο κρίσης, ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης και αυτό φέρνει αισιοδοξία». Ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, επεσήμανε ότι φέτος καταγράφεται η πρώτη ουσιαστική αύξηση πωλήσεων μετά ένα σερί 23 πτωτικών τριμήνων. Tέλος, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Motor Oil, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων τόνισε ότι: «Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία παραμένει κρίσιμη, χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια, αλλά εμείς ως εταιρεία ό,τι και να έρθει οικονομικά, θα το αντιμετωπίσουμε».