Γράφει η Ελπίδα Ζαραδούκα
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει απλοποιήσει κατά ένα τεράστιο μέρος την δουλειά του δημοσιογράφου. Πλέον, δεν χρειάζεται να περνά σαράντα κύματα για να μεταδώσει ένα ρεπορτάζ ούτε να ταξιδέψει στο δρόμο του μεταξιού για να φτάσει το θέμα στο προορισμό του. Χάρη στην τεχνολογία το μόνο που υποχρεούται να κάνει είναι να πάρει ένα τηλέφωνο, να τραβήξει ένα βίντεο και να στείλει το λίνκ στο στούντιο. Παλαιότερα όμως οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο ευνοϊκές, και πολλά εμπόδια στέκονταν στον δρόμο ενός δημοσιογράφου.
Ένα ρεπορτάζ για τους “Times” του Λονδίνου χρειάστηκε έξι χρόνια για να φτάσει στην εφημερίδα που έπρεπε να σταλεί. Ο Φράνκ Πάουερ, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στο Χαρτούμ (πρωτεύουσα του Σουδάν), το 1884 όπου η πόλη πολιορκούνταν από τις δυνάμεις του Μοχάμεντ Αχμάντ μπιν Αμπντ Αλάχ τα μηνύματα του Πάουερ μπορούσαν να μεταφερθούν μόνο με ατμόπλοιο και τηλέγραφο. Όταν όμως ο τηλέγραφος κόπηκε ο Φράνκ έπρεπε να τα στείλει με δρομέα. Ο δρομέας που μετέφερε τα έγγραφα μόλις πληροφορήθηκε ότι θα συλληφθεί από τον στρατό του Μαχντί, έκρυψε τα κείμενα στον τοίχο ενός σπιτιού που ήταν φτιαγμένο από λάσπη. Όταν μετά από χρόνια απελευθερώθηκε, έβγαλε τα χαρτιά από τον τοίχο που τα είχε τοποθετήσει και τα έστειλε στους “Times”, όπου και έφτασαν το 1890! Ο δημοσιογράφος του ρεπορτάζ δυστυχώς δεν έζησε για να δει το θέμα του δημοσιευμένο διότι όταν δημοσιεύθηκε εκείνος είχε ήδη δολοφονηθεί από έναν τοπικό σεΐχη.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυπλοκότητας της δουλειάς αυτής την τότε εποχή είναι και αυτό της καταγραφής από τους “Times” το 1923 του ανοίγματος του τάφου του Τουταγχαμόν. Καθώς η εφημερίδα επιθυμούσε την αποκλειστικότητα δαπάνησε πάνω από 3.500 λίρες (περίπου 165.000 ευρώ) ώστε να στείλει του ανταποκριτές στο σημείο που έπρεπε. «Τα έξοδα είναι ο διάολος ,τα ποσά που φεύγουν καθημερινά στην ενοικίαση βαρκών και γαϊδουριών είναι υπέρογκα.» έγραψε ο Χάρι Πέρι Ρόμπινσον στον διευθυντή του. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι του 20ού αιώνα έφτασαν σε σημείο όπως ο Ρότζερ Μπόις το 1982 στην Πολωνία να ζητούν από τους ταξιδιώτες να μεταφέρουν τα κείμενα τους!
Είναι σίγουρο πως η τεχνολογία έχει προσφέρει μεγάλο δώρο στους δημοσιογράφους και έχει αλλάξει πολλά στον τρόπο της δουλειάς τους, όμως όσο και να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας το συναίσθημα που αισθάνεται ο δημοσιογράφος όταν φέρνει εις πέρας την αποστολή του δεν αλλοιώνεται ούτε στο ελάχιστο.