Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου του 1933, ο Χάινριχ Χίμλερ, τότε διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου, δίνει την εντολή για τη δημιουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης Νταχάου, στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου πυρομαχικών.
Το στρατόπεδο του Νταχάου ήταν το πρώτο από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιουργήθηκαν στη Γερμανία και ο σχεδιασμός αρχικά περιελάμβανε τον εγκλεισμό 5.000 πολιτικών κρατουμένων. Οι πρώτοι κρατούμενοι που έφτασαν στο Νταχάου ήταν 200 άτομα που μεταφέρθηκαν στις 22 Μαρτίου του 1945 από τις φυλακές Στάντελχάιμ και τον φρούριο Λάντσμπεργκ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Χίμλερ, ο σκοπός της δημιουργίας του στρατοπέδου ήταν η επαναφορά της ηρεμίας στη Γερμανία.
Το 1935, μετά την επιβολή των Νόμων της Νυρεμβέργης άρχισαν να μεταφέρονται στο Νταχάου μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφυλοι και πρόσφυγες. Στις αρχές του 1937 οι κρατούμενοι υπό τις διαταγές των Ες Ες κατασκεύασαν μια επέκταση του στρατοπέδου για ακόμη 6.000 άτομα.Το 1938 μεταφέρονται στο στρατόπεδο 11.000 γερμανοί και αυστριακοί εβραίοι. Τον επόμενο χρόνο μεταφέρονται ακόμη 13.000 κρατούμενοι, αφού το ναζιστικό καθεστώς προσθέτει και τους Ρομά στους έγκλειστους των στρατοπέδων.
Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στάλθηκαν στο Νταχάου και αιχμάλωτοι πολέμου, κυρίως σοβιετικοί, οι οποίοι εκτελούνταν μαζικά σε μια τοποθεσία κοντά στο στρατόπεδο, εκτέλεση που οι Ες Ες ονόμαζαν “ειδική μεταχείριση”.
Οι συνθήκες ζωής στο στρατόπεδο ήταν απάνθρωπες. Τα βασανιστήρια και η καταναγκαστική εργασία ήταν καθημερινά, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν πάρα πολύ σκληρά. Σύμφωνα με τα ναζιστικά αρχεία στο στρατόπεδο του Νταχάου έχασαν τη ζωή τους 32.000 άτομα όμως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι ναζί δεν κατέγραφαν όλες τις δολοφονίες και τους θανάτους κρατουμένων.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου αποτέλεσε το υπόδειγμα για τη δημιουργία των άλλων στρατοπέδων εντός και εκτός Γερμανίας. Τον Απρίλιο του 1945 ο Χίμλερ διέταξε την εκκένωση του στρατοπέδου και τη μαζική δολοφονία των κρατουμένων, όμως τα Ες Ες δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους πριν την επελαση των αμερικανών.
Σαν σήμερα το το 1725 γεννιέται ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ.
Το 1726 πεθαίνει ο βρετανός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος Ισαάκ Νεύτων.
Το 1770 έρχεται στη ζωή ο γερμανός ποιητής Φρίντριχ Χέντερλιν.
Το 1828 έρχεται στη ζωή ο νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Χένρικ Ίψεν.
Το 1915 γεννιέται ο ρώσος πιανίστας Σιάτοσλαβ Ρίχτερ.
Το 1931 γεννιέται ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Το 1948 έρχεται στη ζωή ο συνθέτης και τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου.
Το 1968 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός σκηνοθέτης Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ.