Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα πληρώνει το φυσικό αέριο πανάκριβα. Η πληροφορία άλλωστε, προήλθε από στοιχεία που παρουσίασε το καλοκαίρι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Gazprom Aλεξέι Μεντβιέντεφ και δεν αμφισβητείται.
Δεδομένου ότι η τιμή του αερίου συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρισμού, οι επιπτώσεις για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία είναι μείζονος σημασίας.
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Gazprom ζητώντας μείωση της τιμής του αερίου κατά 20%, αναδρομικά τουλάχιστον από την αρχή του έτους. Είναι γνωστό πως οι Ρώσοι είναι σκληροί διαπραγματευτές και ξεκίνησαν το παζάρι προσφέροντας έκπτωση μόλις 10% χωρίς αναδρομική ισχύ.
Και αυτό τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική Eon, η γαλλική Gas de France και η ιταλική Eni έχουν πετύχει από το καλοκαίρι σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του 2013. Η Βουλγαρία μάλιστα επέτυχε αναδρομική μείωση τιμών 20% από 1/1/2013.
Σήμερα πλέον, που ομάδα στελεχών της ΔΕΠΑ βρίσκεται στη Μόσχα ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας είναι κοντά. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ποσοστό έκπτωσης θα «κλείσει» κάπου στη μέση και η νέα τιμή θα έχει αναδρομική ισχύ για περίπου έξι μήνες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα σύμβαση θα προβλέπει παράταση της προμήθειας αερίου από τη Gazprom για δέκα χρόνια μετά το 2016, σύμφωνα με την οψιόν που περιλαμβάνεται στην υφιστάμενη διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Ρωσίας.
Βεβαίως δεν γίνεται κανένας λόγος για νέα διακρατική συμφωνία, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, ενώ σε ότι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την τιμή του πετρελαίου, οι Ρώσοι ούτε καν που το συζητούν αφού γι΄αυτό βρίσκονται σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Φαίνεται ωστόσο, ότι είναι δυνατόν να αποδεχθούν μείωση της συμβατικής ποσότητας που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom, κάτι που αν γίνει θα δώσει στη ΔΕΠΑ ευελιξία όσον αφορά τις πηγές προμήθειας και κατά συνέπεια δυνατότητα να μειώσει κι άλλο την τιμή του αερίου στην ελληνική αγορά.
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS