Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με στελέχη του οίκου αξιολόγησης Moody’s, γεγονός που αμέσως διέρρευσε ότι προοιωνίζεται την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων των Moody’s για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ αναμένουν να ακολουθήσει η αναβάθμιση.
Δεύτερον, σχεδόν ταυτόχρονα βγήκε στον αέρα έκθεση της Goldman Sachs που έλεγε για την βελτίωση της ελληνική οικονομίας που όμως δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα στην αγορά ομολόγων της χώρας, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας. Η GS επισημαίνει ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από την κορυφή των 7,5 δισ. ευρώ το μήνα το 2008, σε σχεδόν μηδενικό αυτή τη στιγμή. Μέρος αυτής της προσαρμογής είναι κυκλικό αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι που είναι δομικό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το εποχικά προσαρμοσμένο εργατικό κόστος κατά μονάδα, έχει μειωθεί κατά 22%. Επίσης, παρά την πολύ αδύναμη ανάπτυξη, η πορεία του προϋπολογισμού της χώρας ήταν επίσης εντός των απαιτήσεων της τρόικας μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος. Χάρη κυρίως στις βαθιές περικοπές δαπανών, η Ελλάδα πλησιάζει σταδιακά τον στόχο εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.
Τρίτον, κυβέρνηση και τρόικα ήλθαν σε συμφωνία για εκτιμώμενη ύφεση στο 4% για φέτος.
Τέταρτον, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού το ΔΝΤ είχε ουσιαστικά παραδεχθεί πως είχε καθυστερήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όμως, σε συνέντευξή της στο CNN η Κριστίν Λαγκάρντ το απέρριψε, λέγοντας πως δεν έγινε λάθος από το Ταμείο. Η επιλογή που κάναμε, είπε, ήταν να χτίσουν οι Ευρωπαίοι το τείχος προστασίας τους πρώτα, προτού γίνει κάποια δραστική κίνηση για το ελληνικό χρέος. «Ως εκ τούτου, ναι θα ήταν καλύτερα αν είχαμε συστήσει νωρίτερα (σ.σ. την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους), αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια μείζονα, μείζονα έκρηξη στο σύνολο της Ευρωζώνης», κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Και ενώ εκτυλίσσεται ένα failure story στην πραγματική οικονομία, φαίνεται πως υπάρχει απόφαση να «χτιστεί» ξανά το success story απ’ έξω, ούτως ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2014 με το ζόρι, να πληρώσει όσο όσο και να δικαιωθεί η πολιτική της Τρόικας, δίνοντας έτσι πόντους στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.