Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους ένστολους, έρχεται νέο «χτύπημα», που αυτή τη φορά αφορά στο εφάπαξ. Το ΣτΕ εξετάζει τις περιπτώσεις της περικοπής του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και ταμείων που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. Οι «κακοί οιωνοί» για την κυβέρνηση ενισχύονται από την ύπαρξη απόφασης του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Φρανκφούρτης βάσει της οποίας το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου και επομένως η περικοπή του με κυβερνητική απόφαση είναι παράνομη και αντιστρατεύεται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, αλλά και από τις πληροφορίες σχετικού ρεπορτάζ της «Καθημερινής» ότι πρόσφατα υπήρξε γνωμοδότηση του ΣτΕ για Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε τον υπολογισμό του εφάπαξ στο Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος η οποία αποφαίνεται ότι το ύψος του εφάπαξ πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις εισφορές που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος.
Σημειώνεται ότι με τις περικοπές που έχουν γίνει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων ταμείων που δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, το εφάπαξ έχει μειωθεί πολύ κάτω από το επίπεδο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους εργαζομένους.
Η κυβέρνηση όμως φοβάται κάτι περισσότερο: ότι κυοφορείται «ανταρσία» του δικαστικού σώματος κατά κυβερνητικών αποφάσεων. Ιδιαίτερα η απόφαση για τους ενστόλους, αν μάλιστα η τεκμηρίωσή της στηρίζεται στον ιδιαίτερο ρόλο των ενστόλων ως κεντρικού πυρήνα του κράτους, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για νέο «γύρο» διεκδικήσεων των δικαστών.
Πόσο μπορεί να είναι το «κουστούμι» ενός «μπαράζ» τέτοιων αποφάσεων; Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ανατρέποντας όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Διότι η τρόικα δεν θα χάσει την ευκαιρία να ζητήσει ισοδύναμα μέτρα.