H συμφωνία Τρόικας – κυβέρνησης για υπολογισμό της ύφεσης για φέτος στο 4% του ΑΕΠ ήταν η προϋπόθεση εργασίας για να μπορέσει να συνταχθεί ένα σχετικά αξιόπιστο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, αυτό όμως δεν προδικάζει και το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στους δανειστές, όπως προέκυψε από τις χθεσινές εφ΄όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι τροϊκανοί φαίνεται να συμμερίζονται τις εκτιμήσεις που διατύπωσε στο μηνιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση χρειάζεται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα 17 δισ. έως το τέλος του έτους για να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι δαπάνες δεν πρέπει να υπερβούν τα 16,7 δισ. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση ήταν ελλειμματικό κατά €2,4 δισ., μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά -80,0%.
Ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ2013-16) είναι για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 0,3% του ΑΕΠ για το 2013. Το κρίσιμο σημείο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων μέχρι το τέλος του 2013. Με δεδομένη την παράταση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις καθυστερήσεις στην αποστολή των ειδοποιήσεων για φόρους ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ 2011-12) η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα κριθεί κυρίως από την δυνατότητα των φορολογουμένων (το 2013 θα είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά με αρνητικό ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ) να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα φορολογικά έσοδα, παρόλο που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου της Κεντρικής Κυβέρνησης, εξακολουθούν να υπολείπονται των αντίστοιχων στόχων του ΜΠΔΣ 2013-16 για το οκτάμηνο του 2013. Εξαίρεση μόνο αποτελούν τα έσοδα από ΦΠΑ εκτός καπνού και πετρελαιοειδών.
Η εξαντλητική κόπωση των φορολογουμένων και η υπερφορολόγηση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων φαίνεται να οδηγεί τις εισπρακτικές δυνατότητες στα όριά τους. Πού και πώς θα βρει τα 17 δις η κυβέρνηση σε τρεις μήνες είναι άγνωστο. Αν όμως δεν τα καταφέρει, θα έχει φέρει την χώρα σε πολύ δεινή θέση.