Η Elisabeth Kalhammer απάντησε σε μια αγγελία εφημερίδας το 1943. Δεν ήξερε όμως ότι ο εργοδότης της στο Berghof της Αυστρίας, θα ήταν ο Χίτλερ.
Λαμβάνοντας εντολές από τους ανώτερους της, η νεαρή τότε υπηρέτρια σέρβιρε στον αρχηγό των Ναζί μόνο χλιαρό νερό και μαγείρευε ακολουθώντας τους κανόνες της αυστηρά υγιεινής διατροφής του.
Αλλά ο ίδιος ο Χίτλερ, συχνά σηκωνόταν από το κρεββάτι του τη νύχτα και έκανε «επιθέσεις» σε γλυκά προτιμώντας το ειδικά φτιαγμένο για εκείνον, «κέικ του Φύρερ», όπως αποκαλύπτει η Kalhammer.
Έμενε ξύπνιος μέχρι αργά μιλώντας με τους καλεσμένους του και σπάνια ξυπνούσε πριν τις 2 το μεσημέρι.
Η Elisabeth Kalhammer έσπασε τη σιωπή της μετά από 71 χρόνια, από τον καιρό που εργαζόταν σαν καμαριέρα και υπηρέτρια του επικεφαλής των SS. H 89 ετών σήμερα γυναίκα, λέει ότι η σύζυγος του Χίτλερ, Eva Braun, ήταν το απόλυτο αφεντικό στο καταφύγιο τους στο Berghof, την εποχή που το ζεύγος διέμενε εκεί.
Όλες οι υπηρέτριες γνώριζαν ότι ο Χίτλερ είχε πρόβλημα με την σπλήνα του και γι” αυτό οι οδηγίες για τη μαγειρική τους ήταν πολύ συγκεκριμένες. Η διατροφή του ήταν επινόηση ενός προσωπικού του μάγειρα.
Ωστόσο εκείνος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη σοκολάτα και τα ζαχαρωτά. Το ‘Fuhrer Cake’ ήταν ένα κέικ μήλου στρωμένο με καρύδια και σταφίδες και έπρεπε να το ψήνουν κάθε μέρα για τον Χίτλερ. Εκείνος δεν το έτρωγε ποτέ παρουσία άλλων, παρά μόνο το βράδυ, «σαν άτακτο σχολιαρόπαιδο», όπως λέει η Kalhammer σήμερα, αποκαλύπτοντας ακόμα μία διαστροφή του.
«Αγαπούσε τα γλυκά», δήλωσε η ίδια στη Salzburg Chronik, και «η Εύα Μπράουν ήταν ο καλύτερος φίλος μας».
Η Αυστριακής καταγωγής υπηρέτρια αποφάσισε να εργαστεί στο καταφύγιο κοντά στο Berchtesgaden μιας και ήταν άνεργη και προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Η μητέρα της, της είχε ζητήσει να μη δεχτεί τη δουλειά, όμως η έφηβη Elisabeth δεν ήθελε να επιβαρύνει άλλο οικονομικά την οικογένεια της. Το γραφείο εύρεσης εργασίας του Reich της είπε ότι θα πρέπει να είναι ευγνώμων για την θέση που θα λάμβανε.
«Όταν έφτασα στο καταφύγιο, άρχισα να ζαλίζομαι», λέει η ίδια. «Το σπίτι ήταν γεμάτο με επισκέπτες και ο Φύρερ περιφερόταν εκεί. Επιτρεπόταν μόνο να σκέφτομαι, αλλά να μη μιλάω, όταν εκείνος ήταν μπροστά μας. Πίσω από την πλάτη του γίνονταν σχόλια από το υπηρετικό προσωπικό».
Από την αρχή η Elisabeth είχε λάβει εντολές να μη μιλήσει ποτέ και σε κανέναν για το Berghof και να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διαμονή της εκεί. Διαφορετικά η τιμωρία της θα ήταν παραδειγματική.
Ήταν ένα από τα 22 κορίτσια του προσωπικού και ποτέ δεν μίλησε στον Χίτλερ. Μόνο συγκεκριμένα άτομα επιτρεπόταν να τον σερβίρουν κατ” ιδίαν και να μπαίνουν στο γραφείο και την κρεβατοκάμαρα του. Εργάστηκε στα πλυσταριά και στο ράψιμο, στην καθαριότητα, στην κουζίνα όπου έφτιαχνε και το τσάι του Χίτλερ. Ο ίδιος έπινε πάντα από συγκεκριμένα φλιτζάνια πορσελάνης Nymphenburg.
Όταν έσπασε ένα από αυτά τα φλιτζάνια που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ, τιμωρήθηκε με απώλεια εργασίας για πολλές ημέρες. Στο καταφύγιο, οι συνθήκες διαβίωσης δεν είχαν καμία σχέση με την καθημερινότητα των Γερμανών και των Αυστριακών. Η μητέρα της Kalhammer δεν είχε να φάει, όμως οι υπηρέτριες απολάμβαναν καθημερινά τα καλύτερα εδέσματα.
Η 89χρονη λέει μεταξύ άλλων: «Η Eva Braun ήταν πολύ καλή απέναντι μου. Συμπεριφερόταν σαν την κυρία του σπιτιού παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παντρεμένοι (με τον Χίτλερ). Είχε σχεδιάσει η ίδια τις στολές μας. Τα Χριστούγεννα με είχε προμηθεύσει με μαλλί για να πλέκω κάλτσες για τους στρατιώτες στο μέτωπο».
Ο Χίτλερ είχε επίσης εμμονή με τον κινηματογράφο και διατηρούσε μια προσωπική αίθουσα προβολών στο Berghof. Οι υπηρέτριες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αίθουσα και να βλέπουν προπαγανδιστικές ταινίες της εποχής.
Τον Ιούλιο του 1944, το κλίμα άλλαξε μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Φύρερ από αξιωματικούς του στρατού του. Η Elisabeth συνέχισε να εργάζεται στο Berghof παρότι έφυγε ο Χίτλερ, μέχρι το τέλος του πολέμου. Το καταφύγιο βομβαρδίστηκε μετά από αεροπορική επιδρομή.
Εβραϊκής καταγωγής η Eva Braun
Σημειώνεται ότι η Eva Braun ήταν ερωμένη του Χίτλερ για περισσότερα από 12 χρόνια. Ο Χίτλερ κράτησε για χρόνια τη σχέση τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί πίστευε πως θα χαλούσε τη δημόσια εικόνα του. Την παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 1945, λίγο πριν την εισβολή των συμμάχων στο Βερολίνο και την αυτοκτονία τους. Εκείνη ήπιε δηλητήριο κι εκείνος αυτοπυροβολήθηκε. Πρόσφατα, η εκπομπή Dead Famous DNA του βρετανικού καναλιού Channel 4 αποκάλυψε ότι η ερωμένη του Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής.
Η βούρτσα που είχε πάνω της το μονόγραμμα της Μπράουν βρέθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε δωμάτιο της ερωμένης του Χίτλερ στο σπίτι του ναζιστή ηγέτη στο Berghof όπου διέμενε και η Elisabeth Kalhammer.
Η αυθεντικότητα της βούρτσας διαπιστώθηκε από ειδικούς.
Επιστήμονες εξέτασαν τα μαλλιά που βρέθηκαν πάνω στη βούρτσα και κατέληξα στο συμπέρασμα πως η Braun είχε ένα μεγάλο μυστικό που δεν είχε αποκαλύψει στον Χίτλερ: η μητέρα της ήταν Εβραία.
Βρήκαν μια αλληλουχία DNA που δείχνει πως η μητέρα της είχε ρίζες από τους Ασκενάζι Εβραίους, οι οποίοι αποτελούν το 80% του παγκόσμιου εβραϊκού πληθυσμού.
Η συγκεκριμένη αλληλουχία εντός του μιτοχονδριακού DNA περνά από τη μητέρα στην κόρη και μένει αναλλοίωτο στη διάρκεια των γενεών.
Λέγεται μάλιστα πως όταν ο Χίτλερ γνώρισε την Eva Braun, διέταξε να ερευνήσουν σχετικά με την οικογένεια της 17χρονης τότε καλλονής για να σιγουρευτεί πως δεν είχαν καμία σχέση με Εβραίους.
(Με πληροφορίες από: Dailymail)