Σε μια εποχή που οι κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Ben Bernanke κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, λίγοι έχουν τόση δύναμη μέσα στη χώρα τους, όση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αναφέρει άρθρο των New York Times.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Προβόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας του, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταχράστηκε το αξίωμά του όσον αφορά την τραπεζική συμφωνία όπου εμπλέκεται εταιρεία-πρώην εργοδότης του και επιχειρηματίας ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και απάτη.
Σε εμπιστευτική έκθεση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι ο Προβόπουλος ενέκρινε συμφωνία ύψους 71 εκατ. ευρώ παρά τις προειδοποιήσεις του προσωπικού σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση του αγοραστή.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Προβόπουλος επωφελήθηκε προσωπικά από τη συναλλαγή, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά ο ρόλος του και η μακρινή πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο και εκτός της Ελλάδας. Και αυτό γιατί τράπεζες της ευρωζώνης έχουν επενδύσει πάνω από 40 δις ευρώ για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με αντάλλαγμα την εξυγίανση της διαφθοράς και του χρόνιου καπιταλισμού που ήταν τα βασικά αίτια των προβλημάτων της χώρας.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο διοικητής της ΤτΕ φαίνεται να έχει επιτρέψει στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να προχωρήσει σε συμφωνία με τον προηγούμενο εργοδότη του Προβόπουλου, την Τράπεζα Πειραιώς, σε υπερδιογκωμένη τιμή. Η συναλλαγή επέτρεψε στον Λαυρεντιάδη να κερδίσει τον έλεγχο άλλης τράπεζας, της Proton Bank, ενώ παράλληλα επωφελήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα.
Ο φάκελος παραθέτει μια σειρά παραβάσεων για τον Λαυρεντιάδη, όπως το υπερβολικό χρέος και οι υποψίες για ξέπλυμα χρήματος. Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση από την Proton, προκειμένου να στηρίξει άλλα συμφέροντά του. Είναι προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του, ενώ ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.
«Εάν είμαι ένοχος, τότε είναι και ο Σάλλας και ο Πρόβόπουλος», δήλωσε ο Λαυρεντιάδης στους εισαγγελείς.
Ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης επισημαίνει στην αναφορά του ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματά σχετικά με τη συναλλαγή. Ο Καλούδης, που πλέον έχει αποχωρήσει από τη θέση του, αρνήθηκε να σχολιάσει στους New York Times.
Σε συνέντευξή του ο Προβόπουλος δήλωσε πως έκανε ό,τι χρειαζόταν για να σώσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΤτΕ συμφώνησε ομόφωνα στο θέμα της Proton.
«Ήταν έτοιμος να διοχετεύσει στην τράπεζα κεφάλαια και πληρούσε όλες τις επίσημες και νομικές προϋποθέσεις», δήλωσε ο Προβόπουλος αναφορικά με τον Λαυρεντιάδη. Η συμφωνία, όπως ανέφερε ο Προβόπουλος, θα έλυνε δύο προβλήματα: θα έδινε στην Πειραιώς τα απαραίτητα κεφάλαια και στην Proton ένα νέο ιδιοκτήτη, που δεσμεύτηκε να τη σταθεροποιήσει.
Οι υποστηρικτές του Προβόπουλου θεωρούν ότι η έρευνα είναι πολιτικά υποκινούμενη και αβάσιμη, προκειμένου να τον αναγκάσουν σε παραίτηση.
«Δεν βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για να ικανοποιώ τους πολιτικούς», δήλωσε ο Προβόπουλος στη συνέντευξη. «Δεν είμαι ένας απλός πολίτης. Έχω πολύ περισσότερες ευθύνες. Οι πράξεις μου θα κριθούν στο μέλλον όταν τα πράγματα θα έχουν καταλαγιάσει και ο κόσμος θα μπορεί να κρίνει καλύτερα».
Η εξαετής θητεία του Προβόπουλου λήγει τον Ιούνιο και ενώ ο πρωθυπουργός είναι αυτός που συνήθως ορίζει τον επόμενο διοικητή, αναλυτές εκτιμούν ότι η θητεία του θα πρέπει να ανανεωθεί εν μέσω της κρίσης. Ωστόσο, η έρευνα στο θέμα της Proton μπορεί να το αλλάξει αυτό.