Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ θα θέσει ως επιδίωξη της Βρετανίας για τη μελλοντική σχέση με τις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον, με ομιλία του το πρωί της Δευτέρας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι «κανένα επίτευγμα δεν είναι ανέφικτο» για το Ηνωμένο Βασίλειο της νέας εποχής και θα τονίσει ότι παράλληλα με τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με τη ΕΕ θα επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Πρώτη προτίμηση για τη βρετανική κυβέρνηση για την εποχή μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit είναι μια εμπορική σχέση με την ΕΕ «τουλάχιστον όσο φιλόδοξη» είναι η συμφωνία των Βρυξελλών με τον Καναδά, θα πει ο κ. Τζόνσον.
Αυτό θα σήμαινε μηδενικούς δασμούς επί των προϊόντων που θα διασχίζουν τη Μάγχη, αλλά πλήρεις τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους (τελωνειακές δηλώσεις, υγειονομικούς ελέγχους, ελέγχους ποιότητας και προέλευσης κ.ο.κ.).
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, θα καταστήσει σαφές ότι αν μια τέτοιου τύπου συμφωνία δε σταθεί δυνατό να επιτευχθεί, η εναλλακτική επιλογή δε θα είναι η μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τους κοινοτικούς κανόνες, αλλά αντίθετα μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σαν τη συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας.
Πρόκειται για μία ακόμα λιγότερο στενή σχέση με την ενιαία αγορά, με βάση την οποία οι δύο πλευρές θα κληθούν να επιλέξουν σε ποιους οικονομικούς τομείς θα υπάρξει διμερής συμφωνία, με τη συνεργασία στους υπόλοιπους τομείς να υπάγεται στους γενικούς όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Υπάρχουν μόνο δύο πιθανές καταλήξεις στη διαπραγμάτευση, μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σαν του Καναδά ή μία πιο χαλαρή διευθέτηση σαν της Αυστραλίας – και είμαστε χαρούμενοι να επιδιώξουμε αμφότερες», δήλωσε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Παρά την αποφασιστικότητά του να μην υπάρξει ευθυγράμμιση με τους κοινοτικούς κανόνες, ο Μπόρις Τζόνσον θα δεσμευθεί ότι δε θα υπάρξει υποβάθμιση των υπαρχόντων κριτηρίων όσον αφορά την υγιεινή των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις περιβαλλοντικές προστασίες.
Στην ομιλία του ενώπιον κορυφαίων επιχειρηματιών, πρέσβεων και εκπροσώπων δεξαμενών σκέψη ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το εξής μήνυμα: «Είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι και η προσέγγισή μας σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δε θα δεσμεύεται από προηγούμενες υποχρεώσεις. Ούτε θα συμφωνήσουμε σε υποχρεώσεις τις οποίες η ΕΕ δεν έχει απαιτήσει από άλλες χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συγκρίσιμες συμφωνίες ελεύθερη εμπορίου».
Θα προσθέσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χώρα «ίση» και «πλήρως ανεξάρτητη», ότι η ΕΕ δε θα μπορεί πλέον να εμποδίζει το Λονδίνο να μιλά ή να παρεμβαίνει με τρόπους που είναι προς το βρετανικό συμφέρον, ενώ θα δώσει έμφαση στο ότι δε θα υπάρξει «καμία ευθυγράμμιση, καμία δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και καμία παραχώρηση».
Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δημοσιεύσει ένα προσχέδιο της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ πριν οι Βρυξέλλες οριστικοποιήσουν τη διαπραγματευτική τους γραμμή στο τέλος του μήνα, ώστε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε μια φωτογραφία του κ. Τζόνσον μέσα από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 11 τη νύχτα τοπική ώρα της Παρασκευής, στιγμή του Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να χτυπά ένα μικρό γκονγκ.
«Θέλω να θυμάστε όλοι ότι ήσασταν εδώ απόψε μετά τις 11, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όταν υλοποιήσαμε το Brexit», φέρεται να είπε ο κ. Τζόνσον στους συγκεντρωμένους συμβούλους, αξιωματούχους του κυβερνητικού μηχανισμού και άλλους υποστηρικτές του Brexit.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μία φανταστική στιγμή στη ζωή της χώρας μας. Υπάρχουν πολύ λίγες στιγμές που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικό σημείο καμπής και αυτή είναι ένα τέτοιο. Αυτό δεν είναι το τέλος ή η αρχή του τέλους – είναι η αρχή της αρχής. Πήραμε πίσω τον έλεγχο απόψε, το καταφέραμε. Είναι ένα σημείο καμπής στη ζωή του έθνους μας».
Πηγή: ΚΥΠΕ