Τελικά, είναι όλα σχετικά με τα σκυλιά, τη σκόνη και τα μικρόβια. Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο ζώο, όπως ένα σκυλί ή μια γάτα ή ζουν στην εξοχή με ζώα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα ή αλλεργίες. Δεν ήξεραν τι ακριβώς προστατεύει αυτά τα παιδιά, αλλά πιθανολογούσαν ότι είχε να κάνει με την «υπόθεση της υγιεινής» – δηλαδή την ιδέα ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ καθαρός και ως εκ τούτου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο σε αρκετά βακτήρια, ιούς και παράσιτα (το είδος που πιθανόν βρίσκεται στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων), για τη δημιουργία κατάλληλης ανοσίας.
Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι όλο και πιο κοντά σε μια πιθανή εξήγηση.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Michigan έκανε ένα πείραμα με δυο ομάδες ποντικών. Η πρώτη ομάδα έζησε, για ένα διάστημα, σε περιβάλλον με σκόνη από το σπίτι ενός ιδιοκτήτη σκύλου και η δεύτερη ομάδα σε φυσιολογικό περιβάλλον. Στη συνέχεια τους δόθηκαν δύο αλλεργιογόνα που σχετίζονται με το άσθμα. Οι ποντικοί που είχαν εκτεθεί στη σκόνη σκύλου έδειξαν πολύ χαμηλότερη φλεγμονή στους αεραγωγούς τους και παρήγαγαν λιγότερη βλέννα από τους ποντικούς που είχαν ζήσει σε περιβάλλον που δεν διέθετε κατοικίδιο.
Αλλά δεν ήταν η σκόνη που τα προστάτευε, αλλά αυτό που ζει μέσα στη σκόνη – μικρόβια που πραγματικά αναμόρφωσαν τους ζωντανούς οργανισμούς στο έντερο των τρωκτικών. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν την ανοσολογική απόκριση των ποντικών και την ικανότητά τους να καταπολεμήσουν ορισμένα αλλεργιογόνα.
Συγκεκριμένα , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόνο βακτήριο που ονομάζεται Lactobacillus johnsonii βρίσκοταν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο των ποντικών που ζούσαν στο περιβάλλον με το κατοικίδιο. Όταν οι ερευνητές χορήγησαν τα συγκεκριμένα βακτήρια στους ποντικούς που δεν είχαν διαβιώσει στο περιβάλλον με το κατοικίδιο ανακάλυψαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν παρόμοια προστασία κατά των αλλεργιογόνων με εκείνη των άλλων ποντικών.
Σύμφωνα λοιπόν τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η σκόνη που σχετίζονται με τα κατοικίδια φαίνεται να ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση εναντίον των μικροβίων που έχουν συνδεθεί με το παιδικό άσθμα. Έτσι, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές μελέτες σχετικά με το πώς να χειριζόμαστε τα βακτήρια του εντέρου – ενδεχομένως με προβιοτικά – γεγονός που θα μπορούσε να θεραπεύσει ή να προστατεύσει τα παιδιά από αλλεργίες και άσθμα.