Διαδικασία για την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία του πάλαι ποτέ συμμάχου του, ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις ΗΠΑ κινεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Την ανακοίνωση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο οποίος κατηγορεί τον πρώην σύμμαχό του στον αγώνα κατά των κοσμικών κεμαλικών και του στρατού ότι κινεί τα νήματα μιας συνωμοσίας ενάντια στην κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την διαδικασία έκδοσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε λακωνικά: «Ναι, θα αρχίσει».
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την τουρκική κυβέρνηση εδώ και μήνες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται τόσο υπουργοί της κυβέρνησης όσο και μέλη της οικογένειάς τους. Συνομιλίες που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο – προκαλώντας την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία – ενέπλεκαν στο σκάνδαλο και τον ίδιο τον Ερντογάν καθώς ακουγόταν να λέει στον γιο του πως να κρύψει ένα εκατομμύριο δολάρια μαύρου χρήματος.
Η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς από την τουρκική δικαιοσύνη είχε παρακωλυθεί από την κυβέρνηση, που μετακίνησε ή απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους, αστυνομικούς και δικαστικούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν και ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχοι. Όταν το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία το 2002, το κίνημα Γκιουλέν ήταν πιστός σύμμαχος του Ερντογάν, που υποστήριζε πλήρως την ισλαμιστική πολιτική του. Η συμμαχία είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του τουρκικού δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας να απαρτίζονται στην πλειοψηφία τους από τους οπαδούς του Γκιουλέν. Το σύστημα αυτό, ο Ερντογάν το εκμεταλλεύτηκε πλήρως οδηγόντας τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εδώλιο, όμως αργότερα οι σχέσεις τους ψυχθράνθηκαν.
Η αντιπαλότητα μεταξύ του κινήματος Γκιουλέν και του AKP κλιμακώθηκε σταθερά από το 2010, όταν ο Γκιουλέν επέκρινε την κυβέρνηση διότι επέτρεψε στο Mavi Marmara να πλεύσει προς τη Γάζα για την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στο πλοίο με αποτέλεσμα 9 επιβάτες, όλοι τους ισλαμιστές ακτιβιστές να σκοτωθούν. «Η Τουρκία θα έπρεπε να είχε λάβει κατάλληλη άδεια από τις ισραηλινές αρχές», δήλωσε ο Γκιουλέν μετά το περιστατικό.
Το αποκορύφωμα ήταν τον Νοέμβριο του 2013, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει τα φροντιστήρια, προπαρασκευαστικά σχολεία, που ως επί το πλείστον ανήκουν ή ελέγχονται από το κίνημα του Γκιουλέν, τα οποία προετοιμάζουν σε μεγάλο βαθμό τους νέους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια.