Γραφεία υποστήριξης σε πολίτες τρίτων χωρών παρέχοντας νομικές συμβουλές έχουν δημιουργηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο και Πάτρα. Τα γραφεία έχουν συμπληρώσει τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους και λειτουργούν με τη συνεργασία πέντε οργανώσεων, οι τέσσερις από τις οποίες μη κυβερνητικές.
Τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας τους, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και καταπολέμηση των διακρίσεων» έως τις 24 Ιουνίου το 65% από τους 487 ωφελούμενους των ατομικών περιπτώσεων που προσέφυγαν στα ειδικά γραφεία είχε ανάγκη από νομικές συμβουλές, το 34% ζήτησε ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και το 1% ήθελε βοήθεια για να βρει εργασία. Όπως ανέφερε η Μαρία Μουδάτσου, δικαστική ψυχολόγος από τη ΜΚΟ PRAKSIS, το 75% των πολιτών αυτών είχαν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, ενώ το 64% ήταν πολίτες από την Αλβανία και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά πολίτες από τη Νιγηρία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 37,5 έτη, ενώ ο μέσος όρος παραμονής στην Ελλάδα τα 13,6 χρόνια. Το 56% ήταν άνδρες και το 44% γυναίκες, ενώ αναφορικά με την οικογενειακή κατάστασή τους, το 67% ήταν παντρεμένοι και το 30% άγαμοι, το 2% διαζευγμένοι και το 1% σε κατάσταση χηρείας. Ο μέσος όρος των παιδιών που έχει κάθε οικογένεια είναι δύο. Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο, το 47% έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 31% είναι αναλφάβητοι, το 19% έχει τελειώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 3% την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Στις ομαδικές περιπτώσεις που απασχόλησαν τα ειδικά γραφεία, το σύνολο των ωφελουμένων ήταν 195. Οι περισσότεροι σε ποσοστό 48% ήταν από την Αλβανία, και ακολουθούν το Πακιστάν (31%) και η Ουκρανία (17%). Το 64% ήταν άνδρες και το 36% γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τα 32,6 χρόνια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 27 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα αλλά, όπως είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, οι πέντε οργανώσεις είναι «αποφασισμένες να συνεχίσουν τη λειτουργία των γραφείων ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις».
Τα γραφεία λειτουργούν στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών.