Τι συνέβη στην επόμενη γενιά βιοκαυσίμων; Με πρώτες ύλες όπως τα κοτσάνια καλαμποκιού, σε αντίθεση με τα σημερινά βιοκαύσιμα, τα βιοκαύσιμα της νέας γενιάς επρόκειτο να είναι πιο οικολογικά και πιο αποτελεσματικά από ό, τι εκείνα που χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη το καλαμπόκι που παρήγαγε αιθανόλη, η οποία εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη πηγή βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ. Όταν το Κογκρέσο ψήφισε το νομοσχέδιο για την ενέργεια το 2007, ανέμενε ότι η χώρα θα παρήγαγε πάνω από 1 δισ. γαλόνια βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς έως το 2013. Αλλά η προηγμένη βιομηχανία βιοκαυσίμων έχει αναπτυχθεί πολύ πιο αργά από ό, τι οι νομοθέτες είχαν προβλέψει, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ να περικόψει τις προβλέψεις του 2013 για κυτταρινικά βιοκαυσίμα σε μόλις 4 εκατομμύρια γαλόνια και ακόμη και αυτός ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 142.000 γαλόνια.
Το θέμα δεν έγκειται στο ότι οι εταιρείες δεν ξέρουν πώς να κατασκευάσουν κυτταρινική αιθανόλη ή βιοκαύσιμα από φύκια. Είναι ότι έχουν προσπαθήσει πολύ να το κάνουν κατά τρόπο φθηνό και σε κλίμακα αρκετά μεγάλη για να ανταγωνιστούν το πετρέλαιο. «Η τεχνολογία απλά δεν έχει ωριμάσει ακόμα», λέει ο Peder Holk Nielsen, διευθύνων σύμβουλος της δανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novozymes, η οποία ασχολείται με την παραγωγή και την ερεύνα για την τεχνολογία βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς εδώ και πολλά χρόνια. «Πρόκειται απλώς για μια πολύ ακριβή διαδικασία».
Αλλά ακόμα και αν ο αγώνας για τη δημιουργία λειτουργικού βιοκαυσίμου επόμενης γενιάς έχει επιβραδυνθεί, δεν έχει τελειώσει και μπορεί να υπάρξουν ακόμα μερικές εκπλήξεις.
Η Novozymes, ασχολείται με την ανάπτυξη ενζύμων για βιομηχανική χρήση από το 1920. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Novozymes, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρία βιοκαύσιμων Beta Renewables, ανακοίνωσε την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες εγκαταστάσεις βιοκαυσίμων στον κόσμο. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία και θα είναι η πρώτη μονάδα παγκοσμίως που θα σχεδιαστεί και θα κατασκευαστεί για την παραγωγή βιοαιθανόλης από γεωργικά υπολείμματα και ενεργειακές καλλιέργειες σε εμπορική κλίμακα. Η μονάδα θα παράγει πάνω από 20 εκατομμύρια γαλόνια κυτταρινική αιθανόλη το χρόνο. «Το εργοστάσιο χτίστηκε με σκοπό να αποδείξει ότι η τεχνολογία είναι εφικτή», λέει ο Nielsen. «Από τη στιγμή που θα το ανοίξουμε θα μπορούμε να βελτιώσουμε την τεχνολογία».