Η Εθνική τράπεζα, η πάλαι ποτέ “βασίλισσα” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, βρίσκεται σε δεινή θέση. Πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα 2.183 εκατ. ευρώ των νέων κεφαλαιακών αναγκών που πρόσφατα ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), και αν δεν τα καταφέρει, θα γίνει το πρώτο ελληνικό θύμα του bail-in, δηλαδή οι ιδιώτες μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους και το μετοχικό τους μερίδιο…
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και κυρίως τι θα συμβεί, ας ξεκινήσουμε από το βασικό: όταν λέμε ότι η Εθνική βρίσκεται σε δεινή θέση, εννοούμε ότι… ο Λάτσης ως μέτοχος της Εθνικής είναι σε δεινή θέση! Υπενθυμίζουμε ότι ο Σ. Λάτσης έφυγε από τη χρεοκοπήσασα Eurobank χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών της “τρυπών” (κάτι που έκαναν, για παράδειγμα, τα… κορόιδα οι Γάλλοι της Εμπορικής, βάζοντας πάνω από 2,5 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσουν) και μεταπήδησε στην Εθνική, σαν λευκή περιστερά, όπου έβαλε 100 – 110 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, στην προηγούμενη ΑΜΚ της Εθνικής οι ιδιώτες μέτοχοι έβαλαν 1,05 δισ. ευρώ.
Τότε είχε ξεδιπλωθεί ολόκληρη προπαγανδιστική καμπάνια με το φευδεπίγραφο “σύνθημα” να μείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια. Στην πραγματικότητα, τότε και τώρα, το πραγματικό ζήτημα είναι ένα: να χτίσει μια νέα προοπτική ο Σ. Λάτσης μέσα από την Εθνική και αφού πρώτα εγκατέλειψε το “καράβι” της πρώην τράπεζάς του Eurobank χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ…
Τώρα, διαρρέει από κυβερνητικούς “κύκλους” ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποκλείεται σαν μέθοδος για την κάλυψη των νέων κεφαλαιακών αναγκών 2,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος; Για να μην απομειωθεί η μετοχική θέση των σημερινών ιδιωτών μετόχων – κυρίως δε, μεταξύ αυτών, του κ. Λάτση. Για τους ίδιους λόγους, δεν πρέπει να πέσει η Εθνική στα “νύχια” του bail-in.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Η λύση που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, σε συνδυασμό με πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Είναι η μόνη λύση για να μην απαξιωθεί το μετοχικό χαρτοφυλάκιο των ιδιωτών μετόχων και πάνω απ’ όλα του κ. Λάτση. Ωστόσο, το όλο σχέδιο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς το ποσό που πρόκειται να καλυφθεί (2,2 δισ. ευρώ) είναι πολύ μεγάλο και η Εθνική όχι ιδιαίτερα ελκυστική…
Έτσι, σε περίπτωση αποτυχίας αυτού του σχεδίου, αναμένεται μια… Εθνική τραγωδία: εκκαθάριση της Εθνικής, με χωρισμό σε good και bad bank και απόρρόφηση της good Εθνικής από την… Eurobank. Αν συμβεί και αυτό, τότε ο ιστορικός του μέλλοντος θα απολογίζει κατάπληκτος τα “Σημεία και τέρατα” που έλαβαν χώρα κατά την “ιστορική επιχείρηση” σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.