Κρίσιμες αποφάσεις για τα «κόκκινα» και τα καθυστερημένα δάνεια, επιχειρηματικά και ιδιωτικά, θα υποχρεωθεί να πάρει η κυβέρνηση καθώς τα επισφαλή δάνεια έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να πλήττεται καίρια η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.
Οι επισφάλειες ανήλθαν στο 29,3% σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα επιχειρηματικά δάνεια παραμένουν, λόγω του μεγάλου όγκου τους, το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς τα μη εξυπηρετούμενα άνω των 90 ημερών έφθασαν στο 29,2% στο τέλος Ιουνίου από 23,4% στο τέλος του 2012. Τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 24% από 21,4% τον Δεκέμβριο του 2012 και τα καταναλωτικά στο 43,8% από 38,8%. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις υποχώρησε σε 48,3% τον Ιούνιο του 2013 από 49,1% το Δεκέμβριο του 2012, καταδεικνύοντας την ανάγκη να συνεχίσουν οι τράπεζες να σχηματίζουν υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου.
Η BlackRock έχει καταθέσει στην ΤτΕ την έκθεσή της, την οποία κρατάει μυστική ο διοικητής της κ. Γ. Προβόπουλος. Πρό ημερών συγκάλεσε σύσκεψη με τους τραπεζίτες όπου τους συνέστησε να κάνουν γενναίες ρυθμίσεις ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνεια. Κανονικά πρέπει σύντομα να κάνει εισήγηση προς την κυβέρνηση για να παρέβει με νομοθετική πράξη, ώστε να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος που παραμένει σε «κώμα».
Η BlackRock κατά τις πληροφορίες έχει συστήσει να γίνει κούρεμα των δανείων, αλλά τα σενάρια που συζητούνται στους κυβερνητικούς διαδρόμους, βάζουν προϋποθέσεις που δύσκολα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει. Δηλαδή, θα είναι μια ρύθμιση επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι ουσιαστική. Δηλαδή, το να κουρευτεί ένα δάνειο 30% που ήδη έχει επεκταθεί χρονικά έως τα 85 χρόνια του δανειολήπτη, είναι άνευ σημασίας, απλώς θα κουρευτούν μελλοντικοί τόκοι που δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν…