Ξαφνικά ένα νέο νούμερο έπεσε επί των κεφαλών των Ελλήνων: τα 8,8 δισ. της νέας “σούπερ δόσης” που θα έλθει -αν η Ελλάδα προχωρήσει στα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα- μάλλον τον Απρίλιο και σε κάθε περίπτωση ως τις αρχές Μαΐου. Κανείς όμως δεν μπήκε στον κόπο -όπως πάντα- να μας εξηγήσει τι είναι αυτή η περιβόητη “σούπερ δόση” και, κυρίως, τι αποκαλύπτει.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά: αυτά τα 8,8 δισ. ευρώ είναι η τέταρτη δόση του 2013 από ευρωπαϊκής πλευράς (3,1 δισ. ευρώ) και η πρώτη δόση του 2014, πάλι από ευρωπαϊκής πλευράς (5,7 δισ. ευρώ). Αν λοιπόν όλα πάνε καλά, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση “κάνει αυτά που πρέπει” και η τρόικα κάνει μια θετική έκθεση αξιολόγησης, τότε η ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας θα δώσει την καθυστερούμενη τελευταία δόση του 2013 και την πρώτη δόση του 2014. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, από το οποίο απορρέουν τα εξής:
1. Αυτά τα 8,8 δισ. ευρώ είναι η μόνη δσανειακή ενίσχυση που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι και τις εκλογές του Μαΐου. Και είναι λιγότερα από τις υποχρεώσεις που ωριμάζουν τη βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, ύψους 9,1 δισ. ευρώ (λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ και επιστροφή από τις τράπεζες των 5 δισ. ευρώ που δαπάνησε το Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές τους). Με λίγα λόγια, η τρόικα δίνει ίσα ίσα όσα χρειάζονται (και λίγο λιγότερα…) για τις πληρωμές του Μαΐου… Γιατί διαφορετικά, η Ελλάδα, προεδρεύουσα της Ε.Ε. και με πρωτογενές πλεόνασμα, θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοστάσιο!
2. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τις εκλογές το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να μην εκταμιεύει ούτε ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα! Πόσα θα χρωστάει μέχρι τότε; 3,6 δισ. ευρώ από τις δύο τελευταίες δόσεις του 2013 και 3,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του 2014. Σύνολο, 7,1 δισ. ευρώ. “Τα λεφτά είναι πολλά” και αν δεν υπήρχε η δυνατότητα για το εσωτερικό δάνειο-γέφυρα από το ΤΧΣ (για το οποίο σας έχουμε ενημερώσει ξανά), δεν θα μπορούσε καν να κλείσει το δημοσιονομικό έτος 2013.
Το σημαντικότερο όμως νέο είναι ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. δεν τα έχουν “βρει” με το ΔΝΤ. Αυτό εξάλλου το κλίμα αποτυπώθηκε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Οπότε το ερώτημα είναι: πόσο ακόμη θα περιμένει το ΔΝΤ και πώς θα αντιδράσει;
3. Αφού με το καλό περάσουν οι ευρωεκλογές, η ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας θα έχει χρωστάει τη δεύτερη δόση του 2014 (2,9 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ θα χρωστάει για καθένα από τα τρίμηνα του 2014 από 1,8 δισ. ευρώ. Οι επόμενες λήξεις ελληνικών ομολόγων είναι τον Αύγουστο (4 δισ. ευρώ), οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για τα μεγάλα θέματα (χρηματοδοτικό κενό και αναδιάρθρωση χρέους) “πνιγμένη” στις καθυστερούμενες δόσεις και με το πιστόλι στον κρόταφο.