Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Το οριστικό σχέδιο για μισό εκατομμύριο έλληνες που είναι μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών και το οποίο προβλέπει ανταλλαγές εκτάσεων, φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η συντριπτική πλειονότητα των οικοδομικών συνεταιρισμών, θα πρέπει, προκειμένου να λάβουν οικοδομική άδεια, να μετακομίσουν εκτός των μεγάλων αστικών και τουριστικών νομών της χώρας. Όμως, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί οι δημόσιες εκτάσεις οι οποίες θα μπορέσουν να πολεοδομηθούν.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι με αυτό τον τρόπο θα “γλιτώσει” από την καταβολή υψηλών ποσών αποζημίωσης στα μέλη των συνεταιρισμών, όπως επιβάλει πλέον απόφαση του Ευρω-Δικαστηρίου, καθώς το δημόσιο θεωρείται υπεύθυνο για την ομηρεία πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτητών, που εδώ και 50 χρόνια αδυνατούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις που αγόρασαν κανονικά από το δημόσιο, λόγω δασικών και ιδιοκτησιακών εμπλοκών.
Ακόμη όμως και οι μερικές δεκάδες από τους πάνω από 500 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που θα λάβουν πράσινο φως για να μείνουν στις υφιστάμενες εκτάσεις τους, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο το 20%-25% του συνολικού εμβαδού.
Οι προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι συνεταιριστές στις περιοχές τους είναι να παραδώσουν το 50% της ιδιωτικής έκτασης που κατέχουν στο ελληνικό Δημόσιο, μαζί με διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία και συντήρηση της παραχωρούμενης έκτασης που θα χρηματοδοτήσουν (διανοίξεις δρόμων, καθαρισμοί, φύλαξη, πυρασφάλεια κ.λπ.) και άλλο 10% από τη συνολική έκταση του συνεταιρισμού να παραχωρείται στον τοπικό δήμο, για τη δημιουργία δημοτικών χώρων πρασίνου και αναψυχής. Επιπλέον, τουλάχιστον 15%, θα πρέπει να είναι κοινόχρηστοι χώροι.
Οι υπόλοιποι που αποτελούν και την πλειοψηφία, θα πρέπει να μετακομίσουν στο… άγνωστο. Οι διαδικασίες προβλέπεται να γίνουν μέσω τράπεζας γης, η οποία δεν υπάρχει. Τουλάχιστον ακόμα. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι καθαρές δημόσιες εκτάσεις που μπορούν να πολεοδομηθούν. Επίσης, αυτοί οι συνεταιρισμοί δεν θα μπορούν να μετακομίσουν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αχαΐας, Μαγνησίας, Λάρισας, Εύβοιας και Ηρακλείου. Αν η έκταση πάντως βρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, θα μπορούν να χτίσουν με συντελεστή δόμησης 0,4. Δηλαδή διώροφη κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων στο μισό στρέμμα.