Από τη Μίνα Μουστάκα
Απαντήσεις για τις συνθήκες κράτησης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καλείται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο επιχειρηματίας υποστηρίζοντας πως η παραμονή του στη φυλακή ισοδυναμεί με «οδυνηρό και ανυπόφορο βασανιστήριο».
Ο Λαυρεντιάδης διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού έφτασε μέχρι το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Η αίτησή του μάλιστα πέρασε με επιτυχία το πρώτο στάδιο και κρίθηκε παραδεκτή από τους ευρωπαίους δικαστές, οι οποίοι καλούν τώρα την ελληνική κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που συνδέονται με τις συνθήκες κράτησης του κατηγορουμένου προκειμένου να διαπιστώσουν αν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος πρόσφατα παραπέμφθηκε στο εδώλιο για την υπόθεση με τα επισφαλή δάνεια 700 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν επί των ημερών του από την Proton Bank, στην πολυσέλιδη προσφυγή του περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένος να ζει τους τελευταίους 17 μήνες, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του. «Καθημερινά εξευτελίζομαι λόγω της αδυναμίας μου να αυτοεξυπηρετηθώ και η ταπεινωτική κατάσταση που μου προκαλεί η κράτησή μου έχει μετατραπεί σε ένα οδυνηρό και ανυπόφορο βασανιστήριο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην πολυσέλιδη προσφυγή του ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
ΤΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει ότι παραβιάζεται η διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει ρητά την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων, περιγράφει όλα όσα τους τελευταίους μήνες αποτελούν την καθημερινότητά του μέσα στη φυλακή. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
1. Λόγω της αναπηρίας μου είμαι καθηλωμένος σε τροχήλατο αμαξίδιο, το οποίο αδυνατώ να χειριστώ, οπότε χρειάζομαι για να μετακινηθώ ή και να εξυπηρετηθώ τη συνεχή παρουσία και βοήθεια τουλάχιστον ενός ακόμη συγκρατούμενού μου, που αντικαθιστά το απαραίτητο για την περίπτωσή μου ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό.
2. Κρατούμαι στον 3ο όροφο των φυλακών, σε ένα κελί συνολικής επιφάνειας 9 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της τουαλέτας για όρθιους, την οποία λόγω της αναπηρίας αδυνατώ να χρησιμοποιήσω, με αποτέλεσμα καθημερινά να εξευτελίζομαι ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη, λόγω της γενικότερης αδυναμίας μου να αυτοεξυπηρετηθώ.
3. Ο χώρος κράτησής μου καθαρίζεται ή απολυμαίνεται υποτυπωδώς και γενικά δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
4. Πολλοί συγκρατούμενοί μου υποφέρουν από μολυσματικά νοσήματα και ασθένειες, έτσι ο χώρος κράτησής μου αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων».
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επικαλείται ακόμα ότι έχει ζητήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη κατ’ επανάληψη την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης αλλά το αίτημά του έχει πέσει στο κενό.
«Εξαιτίας των σοβαρότατων και ιδιαίτερων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω, ζήτησα να αντικατασταθεί η κράτησή μου ακόμη και με κατ’ οίκον περιορισμό επωμιζόμενος τα έξοδα εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης (σ.σ. το γνωστό ηλεκτρονικό βραχιόλι), ώστε εξερχόμενος της φυλακής να αντιμετωπίζω αυτά και να μην κινδυνεύει περαιτέρω η ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος.
Στο διά ταύτα της προσφυγής του, επικαλούμενος και γνωματεύσεις ειδικών γιατρών, υποστηρίζει ότι η κατάσταση της υγείας του την περίοδο της κράτησής του επιδεινώθηκε ραγδαία και καταλήγει ότι: «Από την επιδείνωση αυτή έχω υποστεί ανήκεστες βλάβες, οι οποίες είναι πλέον μόνιμες, μη αναστρέψιμες και έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή μου».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή Λαυρεντιάδη, η Ελλάδα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα πρέπει να αποζημιώσει τον κατηγορούμενο.
Πρωτοδημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ στις 10 Μαΐου 2014