Από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης
To θέμα της αυτοχειρίας, το οποίο τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, συγκλονίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως τις οικογένειες, εξετάστηκε σε ειδική επιστημονική Ημερίδα στην ΟΑΚ, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. Για το σημαντικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα τα τελευταία έτη στην Κρήτη, η ΟΑΚ σε συνεργασία με το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας διοργάνωσε παγκρήτια σύναξη κληρικών για να ενημερωθούν και να συνεργασθούν για την αντιμετώπισή του.
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου κα Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Την Ημερίδα παρακολούθησαν 150 και πλέον ιερείς από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης καθώς και από όλες τις λοιπές Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΟΑΚ Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν η κ. Δέσποινα Νάθενα, Ιατροδικαστής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Ηρακλείου (Επιδημιολογική διερεύνηση των αυτοχειριών στην Κρήτη), ο Πρωτ. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας, Ψυχοθεραπευτής, (Το Υπαρξιακό Αδιέξοδο: προσεγγίζοντας το γεγονός της αυτοχειρίας ψυχοδυναμικά), ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ψυχίατρος (Αυτοχειρία και ψυχοπαθολογία: οι συνέπειες μιάς παραμελημένης συσχέτισης) και η κ. Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αντιμετωπίζοντας την αυτοχειρία μέσα στην οικογένεια).
Αφετηρία προβληματισμού ήταν η μόνιμη παρουσία του φαινομένου στον ελλαδικό χώρο, το οποίο αποτελεί έναν ακόμη δείκτη μιας κοινωνίας που νοσεί. Φυσικά και η ανεργία και η κοινωνική αδικία μπορεί να δημιουργούν νέα αδιέξοδα αλλά εκείνο το οποίο θα πρέπει να μάθει ο κληρικός είναι ότι το κάθε άτομο πολύ πριν την τελική του πράξη δίνει σημαντικά σήματα “έκκλησης για βοήθεια”. Η μοναξιά της εποχής μας μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα από την επανεργοποίηση των ενοριών ως κοινωνία και ειδικά ως κοινότητα του ανήκειν. Εάν πάρουμε στα σοβαρά και δούμε με αγάπη και κατανόηση τον πάσχοντα άνθρωπο οπωσδήποτε θα προλάβουμε την μετέπειτα ανείπωτη ψυχική οδύνη των συγγενών και φίλων του κάθε αυτόχειρα που κλείνει βίαια την “παρένθεση της εφήμερης προσωπικής του ύπαρξης”.
Μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε συζήτηση. Η Ημερίδα έκλεισε με χαιρετισμό του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύναξη των ιερέων από όλη την Κρήτη και εξέφρασε την επιθυμία μιας συνεχούς και μόνιμης ενημέρωσης των κληρικών σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού.
* * *
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Ημερίδα σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά με θέμα «Τα κοινωνικά δεδομένα που συμβάλλουν στο γεγονός της αυτοχειρίας». Τις εισηγήσεις έκαμαν οι: Πρωτοπρ. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας και Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Την Ημερίδα παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά και Κισάμου, καθηγητές και μαθητές των σχολείων Β’ ευκαιρίας και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.