Η Apple μπορεί τα τελευταία αρκετά χρόνια να έχει το… πάνω χέρι στο τομέα της τεχνολογίας, όμως μετά από το 2011 και το θάνατο του πρώην προέδρου της, Στιβ Τζομπς, η εκθετική αύξηση της δημοτικότητας της εταιρίας «φρέναρε» απότομα. Οι πωλήσεις πλέον δεν είναι τόσο υψηλές όσο πριν κάποια χρόνια, ενώ αντίπαλες εταιρίες όπως η Samsung έχουν κάνει άλματα προόδου. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το θάνατο του εμβληματικού της αρχηγού, η αμερικανική εταιρία, με το νέο της λογισμικό iOS8, κάνει ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης.
Τα παράπονα των… οπαδών της εταιρίας ολοένα και πλήθαιναν. Τα τελευταία μοντέλα της Apple δεν είχαν τίποτα παραπάνω να προσφέρουν στους αγοραστές τους, πέρα από παραπάνω ταχύτητα στους επεξεργαστές. Αυτό που έκανε όμως την συγκεκριμένη εταιρία ανάρπαστη ήταν η εφευρετικότητα και η καινοτομία. Σε αυτά τα βήματα φαίνεται πως θα κυμανθεί και το νέο λογισμικό της, που θα δώσει πολλές επιπλέον δυνατότητες στους κατόχους των συσκευών της Apple.
Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές του iOS8 θα είναι το HealthKit, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος αλλά και τους παλμούς. Η εφαρμογή θα κρατάει ιστορικό δεδομένων, ενώ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά θα μπορεί να ειδοποιεί άμεσα τον γιατρό. Οπως αποκάλυψε ο Κρεγκ Φεντερίτσι, αντιπρόεδρος του τμήματος τεχνολογίας λογισμικού της εταιρίας, η νέα εφαρμογή που θα χρειάζεται πρόσθετο εξοπλισμό, είναι το πρώτο εισαγωγικό βήμα της Apple στο τομέα της υγείας.
Οι καινοτομίες του νέου λογισμικού όμως δεν σταματάνε εκεί. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Τιμ Κουκ, η Apple εισάγει και την εφαρμογή Family Sharing, μέσω της οποίας τα μέλη μιας οικογενείας θα μπορούν να μοιράζονται τις ίδιες εφαρμογές, φωτογραφίες και μουσική. Θα επιτρέπει μέχρι και έξι μέλη, το καθένα από τα οποία θα έχει συγκεκριμένη «δικαιοδοσία». Οι γονείς για παράδειγμα θα μπορούν να κάνουν αγορές μέσω του AppStore ενώ τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν έγκριση πριν από κάποια αγορά. Με αυτό το τρόπο η Apple καταφέρνει να λύσει δυο βασικά προβλήματα. Αρχικά μια οικογένεια δεν χρειάζεται να πληρώσει παραπάνω από μια φορά για την ίδια εφαρμογή και εκτός αυτού πλέον υπάρχει και έλεγχος στις αγορές που ως τώρα έκαναν τα παιδιά εν αγνοία των γονιών τους.
Αν για παράδειγμα ένα παιδί θέλει να αγοράσει μια εφαρμογή, τότε εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο κινητό του γονιού του, ο οποίος μπορεί είτε να εγκρίνει είτε να αποτρέψει την αγορά. Πέραν αυτού όμως, η Apple εισάγει και την εφαρμογή HomeKit. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια της εταιρίας να μετατρέψει τις συσκευές της σε τηλεχειριστήρια. Σε συνεργασία με πολλές άλλες εταιρίες, τα iPhone πλέον θα μπορούν να ελέγχουν τα συστήματα θέρμανσης, τους συναγερμούς ασφαλείας ή ακόμα και το φούρνο του σπιτιού. Σε επόμενο στάδιο η εταιρία θέλει να κάνει τις συσκευές της απόλυτους «ελεγκτές» του σπιτιού. Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε μια μελλοντική λειτουργία που θα ονομάζεται «Get ready for sleep» η οποία θα κλειδώνει τις πόρτες και θα σβήνει τα φώτα του σπιτιού, όπως το έχει προγραμματίσει ο ιδιοκτήτης του.
Τέλος, η αμερικανική εταιρία εντάσσει στο καινούριο της λογισμικό και το CarPlay, μια εφαρμογή που συνδέει ασύρματα το κινητό με το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου και επιτρέπει μέσω της Siri στον οδηγό να κάνει ο,τι θέλει, απλώς δίνοντας φωνητικές εντολές. Τα νέα βήματα της Apple είναι εμφανή και δείχνουν ξεκάθαρα πως μετά από ένα μικρό διάλειμμα, η εταιρία επιστρέφει δυνατά με πρωτοποριακές αλλαγές και αναβαθμίσεις.