Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την Παρασκευή άρθρα νόμου που δίνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης εξουσία επί του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς των δικαστικών. Επρόκειτο για έναν νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να καταστείλουν τις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της και μέλη της οικογένειάς τους.
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Ερντογάν απομάκρυνε χιλιάδες αστυνομικούς και δικαστικούς από τις θέσεις τους, ενώ εν συνεχεία απαγόρευσε την πρόσβαση στο Twitter, όπου δημοσιεύονταν υποκλαπείσες συνομιλίες που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο, και αργότερα την πρόσβαση στο YouTube. Το Συνταγματικό Δικαστήριο με αποφάσεις του διέταξε την άρση των απαγορεύσεων κρίνοντας ότι πλήττουν την ελευθερία του λόγου.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που την απειλούν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, τα μέλη του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή του στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησής του προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.