Μετά την απώλεια της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, η Κομισιόν αποκτά από το 2014 το δικαίωμα να ζητά τροποποιήσεις των εθνικών προϋπολογισμών καταργώντας ουσιαστικά οπιαδήποτε εθνική δημοσιονομική πολιτική. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη φάση των ελληνικών δημοσιονομικών, καθώς πέρα από τα νέα μέτρα ύψους 2 δισεκ. ευρώ που απαιτεί η Τρόικα, θα πρέπει και το ετήσιο έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στο Mega ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα. Αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά έχουμε επιχειρήματα σ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση. Έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα με κόπο και τεράστιες θυσίες από την ελληνική κοινωνία. Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια από μία κυβέρνηση που έχει δείξει σοβαρότητα και διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Πράγμα που ίσως δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή η προσπάθεια δεν θα μείνει ημιτελής … Εδώ που έχουμε φτάσει επιπλέον μέτρα, φορολογικού χαρακτήρα, οριζόντια, είναι απλό: δεν θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Και να τα εισηγείτο η κυβέρνηση, η Βουλή δεν θα τα ψήφιζε».
Πάντως, πέρα από την Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης του 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις τους, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα αυτό. Η ΕΕ ελπίζει έτσι ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.