Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υπογραφή της χώρας του από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων, που είχε υιοθετήσει το 2013 ο ΟΗΕ, με στόχο να τεθούν κανόνες στο διεθνές εμπόριο όπλων.
«Η Αμερική απορρίπτει αυτή τη συνθήκη» είπε απόψε ο Τραμπ, σε ομιλία του στην Ινδιανάπολη, στο συνέδριο του πανίσχυρου λόμπι για την οπλοκατοχή NRA. «Δεν θα επικυρώσουμε ποτέ αυτό το κείμενο» επέμεινε. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους ξένους γραφειοκράτες να καταπατήσουν τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται η δεύτερη τροπολογία» του αμερικανικού συντάγματος, πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύντομα θα ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ για την απόφασή του αυτή.
Η Συνθήκη είχε υπογραφεί από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κογκρέσο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να ερευνά, πριν προχωρήσει στην πώληση όπλων, αν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα αυτά για να παρακαμφθεί κάποιο διεθνές εμπάργκο, να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών.
Τα όπλα που καλύπτονται από τη Συνθήκη είναι από πιστόλια μέχρι μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πύραυλοι.
Μέχρι σήμερα, 101 χώρες έχουν ενταχθεί επισήμως στη Συνθήκη. Άλλες 29 την έχουν υπογράψει, αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει ώστε να την εφαρμόσουν.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ορισμένων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι ΗΠΑ θα ενώσουν τα χέρια τους με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, χώρες που δεν έχουν υπογράψει αυτή την ιστορική Συνθήκη, μοναδικός σκοπός της οποίας είναι να προστατεύσει αθώους ανθρώπους από φονικά όπλα» σχολίασε η πρόεδρος της Oxfam America, Άμπι Μάξμαν.
Η Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων έχει ως στόχο να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στις αγοραπωλησίες συμβατικών όπλων – μια επιχείρηση που φτάνει σε αξία τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια – και να εμποδίσει όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκτούν όπλα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Συνθήκη τον Απρίλιο του 2013 και οι ΗΠΑ, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, ψήφισε υπέρ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της NRA.
Το πανίσχυρο λόμπι ανησυχούσε ότι η Συνθήκη αυτή θα υπονόμευε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, κάτι που η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP