Τελικά υπάρχει πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο; Το ερώτημα απασχολεί έντονα τη δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια και έχει λάβει διαστάσεις αντίστοιχες με αυτές του ερωτήματος της ύπαρξης ή όχι ζωής στον Άρη. Σενάρια συνομωσίας που συνδέουν την οικονομική κρίση με την εκμετάλλευση του … ελληνικού πετρελαίου και παραμύθια της Χαλιμάς για μια χώρα που επιπλέει πάνω σε γεωλογικές λεκάνες με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου εξάπτουν τη φαντασία των αδαών και δημιουργούν τις προϋποθέσεις σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων .
Τα πράγματα όμως και στην υπόθεση των υδρογονανθράκων είναι απλούστερα, ή μάλλον διέπονται από την τετράγωνη λογική των αριθμών. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν υπάρχει πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο, αλλά ποιος θα βάλει τα χρήματα για την έρευνα και την εκμετάλλευση του.
Ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός Ενέργειας την περίοδο 2010-2012 άνοιξε το κεφάλαιο των υδρογονανθράκων που επί χρόνια παρέμενε «παγωμένο» και επιχείρησε να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να απαντηθεί, μέσα από την έρευνα, το ερώτημα εάν πράγματι υπάρχει πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο, αλλά κυρίως, αν τα όποια αποθέματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.
Μέσα από το νόμο 4001/2011 δόθηκε η δυνατότητα να παραχωρείται προς έρευνα υδρογονανθράκων κάποια περιοχή της χώρας, χωρίς να έχει προηγηθεί προκήρυξη για λογαριασμό του Δημοσίου.
Τη δυνατότητα αυτή που παρέχει ο νόμος αξιοποίησαν οι εταιρίες Ratio Petroleum και Energean Oil & Gas S.A και όπως ανακοινώθηκε χθες υπέβαλαν από κοινού στο υπουργείο Ενέργειας αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θερμαϊκό κόλπο και τον κόλπο του Ορφανού.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, θα εκδοθεί διακήρυξη που εγκρίνεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες.
Η κατ΄αρχήν απάντηση του υπουργείου θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να απαντηθεί το ερώτημα εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικού αέριο στο Θερμαϊκό και τον Κόλπο Ορφανού.