Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Ξαναστήθηκε το σκηνικό της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των εργασιών της Κ.Ε. του την Κυριακή. Το ρόλο «θρυαλλίδας» στην εσωκομματική «κόντρα» έπαιξαν αυτή τη φορά δύο θέματα: Πρώτον, η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν και δεύτερο, η συνδιαμόρφωση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κοινής τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων με βάση τον 187 (περί «εγκληματικής οργάνωσης») και 187Α (περί «τρομοκρατικής οργάνωσης»). Τα ζητήματα αυτά μονοπώλησαν σχεδόν τις παρεμβάσεις των μελών της Κ.Ε. Με δήλωσή τους 3 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (Ο Τάσος Κανταράς – μέλος της Π.Γ. του κόμματος και προερχόμενος από το Αριστερό Ρεύμα, η Μαρία Μπόλαρη – βουλευτής, μέλος της συνιστώσας ΔΕΑ και της τάσης ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ, και ο Δημήτρης Μπελαντής – ανένταχτος και μέλος της Κ.Ε.) καλούν τη Γραμματεία της Κ.Ο. να αναθεωρήσει την απόφασή της για υπερψήφιση της τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης της Χ.Α. Όλοι τώρα αναμένουν τη συνέχεια της όλης αντιπαράθεσης στην ψηφοφορία στη Βουλή την Τρίτη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της στάσης αξιόλογου αριθμού βουλευτών του κόμματος από την επίσημη γραμμή.
Σε τοποθετήσεις «αντιφρονούντων» από το χώρο της Αριστερής Πλατφόρμας (Α.Π.), με πλέον εμφατική αυτή του επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπογραμμίστηκε ότι η αναφορά της τροπολογίας στο άρθρο 187Α περί τρομοκρατίας (ο λεγόμενος «τρομονόμος»), «νομιμοποιεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ τον τρομονόμο και τη μελλοντική του χρήση ενάντια σε κόμματα ή οργανώσεις της Αριστεράς ή και σε κινήματα (όπως στη Σκουριές) και μάλιστα χωρίς προφανή λόγο, αφού η Χρυσή Αυγή δεν διώκεται με τον 187Α… Ασκήθηκε επίσης κριτική για τον πολιτικό συμβολισμό της υπερψήφισης της τροπολογίας, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί στο «συνταγματικό τόξο» μαζί με τις μνημονιακές δυνάμεις.
Στο ζήτημα της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν, χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της ομιλίας του στελέχους της Πλατφόρμας και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Αντώνη Νταβανέλου, ο οποίος χαρακτήρισε την Κομισιόν «στρατηγείο της Βέρμαχτ», διερωτώμενος ποιος είναι ο πολιτικός συμβολισμός να διεκδικεί ο πρόεδρος ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να γίνει επικεφαλής αυτού του «αρχηγείου».
«Πίσω από τις λέξεις», η κριτική των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας στόχευε τις «γέφυρες» που συστηματικά επιχειρεί να στήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες του διεθνούς και εγχώριου συστήματος σε μια προσπάθεια επίδειξης «συστημικής υπευθυνότητας» ώστε να γίνει αποδεκτός σαν κυβερνητική λύση.
Η αντίθεση σε ένα τέτοιο σχέδιο, θα αναπαράγει αναπόφευκτα διαρκώς «επεισόδια» αντιπαράθεσης στην πορεία του κόμματος προς την κυβερνητική εξουσία, καθώς δεν γίνεται να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», δηλαδή και με τη «Ριζοσπαστική Αριστερά της ανατροπής» και με την «υπεύθυνη και συναινετική Αριστερά της συνετής διακυβέρνησης»…