Μια ιστορία απίστευτης επιχειρηματικής «τρέλας» εκτυλίσσεται στην εφημερίδα «Επενδυτής», με θύματα τους εργαζόμενους της εφημερίδας. Η ιδιοκτησία καθυστερεί την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους από 5 έως 8 μήνες, και αυτοί αντέδρασαν με κυλιόμενες σαρανταοχτάωρες απεργίες, με αποτέλεσμα να είναι η τρίτη βδομάδα που δεν θα εκδοθεί η εφημερίδα. Ως εδώ, τίποτα το… πρωτότυπο, αφού τέτοιες περιπτώσεις είναι πλέον -δυστυχώς- κανόνας στο χώρο του Τύπου.
Πίσω από αυτό όμως κρύβεται μια διδακτική ιστορία επιχειρηματικής «τρέλας», που σε αδρές γραμμές έχει ως εξής: Την εφημερίδα εκδίδει η εταιρεία DBAS (μαζί με την «Εργασία τώρα»), στην οποία είναι συνεταίροι με ποσοστό 50% οι κ. Μπενέκος και Σκαναβής. Ο δεύτερος είναι διευθύνων σύμβουλος, ενώ από την πλευρά του κ. Μπενέκου στο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετέχει η σύζυγός του ως πρόεδρος με δικαίωμα υπογραφής. Τα ίδια ακριβώς (μετοχικό ποσοστό 50 – 50%, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σκανβαβής και πρόεδρος Δ.Σ. με δικαίωμα υπογραφής η σύζυγος του κ. Μπενέκου) ισχύουν και για τις εταιρείες που εκδίδουν τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Από τις αρχές του 2013 όλο το εκδοτικό συγκρότημα μπήκε σε κρίση: οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. ευρώ το 2012 (το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής») και το 2013 σύμφωνα με πληροφορίες εκτοξεύτηκαν πάνω από 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εφημερίδες είναι ελλειμματικές και νέα χρέη σωρεύονται.
Μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού η καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους συνεχιζόταν κανονικά, αλλά μετά άρχισαν οι καθυστερήσεις, που στον «Επενδυτή» έφτασαν στα επίπεδα που προαναφέραμε ενώ στον «Ελεύτερο Τύπο» περιορίστηκαν σε μισθούς 2-3 μηνών.
Και ενώ η κρίση έφτανε στο «κόκκινο», στα προβλήματα προστέθηκε η ξαφνική ανακοίνωση του επιχειρηματικού «διαζυγίου» των δύο συνεταίρων, κ. Σκαναβή και Μπενέκου. Βάσει της ανακοίνωσης που έγινε στους εργαζομένους, οι συνεταίροι συμφώνησαν να μοιραστούν τα βάρη και τις εφημερίδες, με τον κ. Σκαναβή να παίρνει τον «Ελεύθερο Τύπο» και «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και τον κ. Μπενέκο να παίρνει τον «Επενδυτή». Στη συνέχεια όμως, το «διαζύγιο» κόλλησε στους όρους της μοιρασιάς, ενώ οι σχέσεις των δύο συνεκδοτών έγιναν… πολεμικές και αυτοκαταστροφικές, θυμίζοντας έντονα τη γνωστή ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ»… Υπ’ αυτές τις ς συνθήκες και με δεδομένο το 50 – 50 στη μετοχική σύνθεση, τίποτε δεν μπορούσε να προχωρήσει…
Οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» απέτυχαν σε όλες τις προσπάθειες να συναντήσουν τους δύο συνεκδότες μαζί – οι σχέσεις τους δεν επέτρεπαν ούτε να βρεθούν σε κοινό ραντεβού, ούτε με τους εργαζόμενους ούτε και με άλλους εμπλεκόμενους! Πέρα από τις «πολεμικές» σχέσεις, ο μεταξύ τους «σκοτωμός» πήρε τη μορφή άλυτου γρίφου για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτο, γιατί ο κ. Μπενέκος φοβάται για τις ποινικές ευθύνες της συζύγου του εξαιτίας των μη διαχειρίσιμων βραχυπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο οι οποίες προκύπτουν κυρίως από την εταιρεία η οποία εκδίδει τον «Ελεύθερο Τύπο».
Δεύτερο, γιατί ο τίτλος του «Επενδυτή» είναι ενεχυριασμένος στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι του αρχικού δανείου, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ με το οποίο ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2011 το deal της μεταβίβασης του «Επενδυτή» από τον κ. Κώστα Γιαννίκο (που ήδη γνώρισε της φυλακής τα κάγκελα…) στους κ. Σκαναβή και Μπενέκο.
Η Τράπεζα Πειραιώς, που λογικά δεν θέλει να απαξιωθεί το ενέχυρό της, πίεσε για να βρεθεί μια λύση, αλλά το μη διαχειρίσιμο ύψος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς Δημόσιο και ΙΚΑ συν το πρόβλημα του ενεχυριασμένου τίτλου έχουν οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο.
Ενδεικτικό των παράλογων καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί είναι πως όταν οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» πρότειναν να διακόψουν -για ένα διάστημα μέχρι να βρεθεί συνολική λύση- την απεργία με αντάλλαγμα να εισπράττουν όλα τα έσοδα από την κυκλοφορία της εφημερίδας, κανείς εκ των συνεκδοτών δεν ήταν διαθέσιμος να αναλάβει το κόστος έκδοσης και κυκλοφορίας της, δηλαδή να πληρώσει το χαρτί κ.λπ.!
Πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται ο φόβος και των δύο συνεκδοτών για τα «βραχολάκια», δηλαδή για την ενεργοποίηση της διαδικασίας των ποινικών ευθυνών για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων…
Εννοείται ότι η μόνη «λύση» που σκέφτηκαν οι συνεκδότες είναι η μείωση μισθών των εργαζομένων με την οποία θα… χρηματοδοτήσουν και τα μη καταβληθέντα δεδουλευμένα. Την οποία αυτή έκαναν στους εργαζόμενους του «Ελεύθερου Τύπου», όπου οσονούπω επεκτείνεται αναπόφευκτα η «φωτιά» από τον «Επενδυτή».
Πραγματικό επιχειρηματικό… έπος!