Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία; «Μέσω της προσωπικής επαφής με τον Άλλο» είναι η λύση που προκρίνει ο Φόλκερ Λούντβιγκ, ο οποίος μέσω της τέχνης του θεάτρου, τα τελευταία 40 χρόνια, εργάζεται με στόχο την προσέγγιση ανθρώπων και λαών.
Ο Γερμανός ιδρυτής του θεάτρου GRIPS, που παρουσιάζει ρεαλιστικά έργα «για παιδιά από 5 ετών και πάνω», ξεκίνησε να ασχολείται με το ζήτημα της ξενοφοβίας στη δεκαετία του ’70. Την εποχή εκείνη, χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες μετέβαιναν για δουλειά στη Γερμανία, συναντώντας συχνά την καχυποψία του ντόπιου πληθυσμού.
Το έργο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», που ο Λούντβιγκ έγραψε το ’73, πραγματευόταν αυτό ακριβώς το ζήτημα με φόντο ένα κάμπινγκ. Παρουσιάζοντας την τρικυμιώδη σχέση μιας οικογένειας Ελλήνων και μιας οικογένειας Γερμανών στις διακοπές τους, μιλούσε για τους φόβους, τις προκαταλήψεις, τη… βλακεία, αλλά και τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου. Το έργο ήταν ένα από τα σημαντικότερα που παρουσίασε ποτέ το GRIPS κι είχε τεράστιο αντίκτυπο πέρα απ’ τα σύνορα της χώρας. Κατάλληλα διασκευασμένο, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με Πακιστανούς και Τζαμαϊκανούς, στη Γαλλία με Άραβες και Σενεγαλέζους, στην Αυστραλία με Βιετναμέζους και Ινδούς, και στο Ισραήλ με Ρώσους και Παλαιστίνιους.
Τριάντα οχτώ χρόνια αργότερα, κι ενώ παρέμενε τραγικά επίκαιρο, το έργο ανέβηκε στην Ελλάδα σε νέα σύλληψη και διασκευή, με τίτλο «Μια γιορτή στου Νουριάν». Από την παιδική σκηνή του θεάτρου Πορεία, ο Βασίλης Κουκαλάνι και η ομάδα του το πρωτοπαρουσίασαν την περίοδο 2011-2012, ως μια δυναμική παρέμβαση στο πρόβλημα του ρατσισμού. Με βασικό επιχείρημα πως «όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζούμε», η παράσταση γνώρισε τέτοια επιτυχία, ώστε το επόμενο φθινόπωρο θα εξακολουθήσει να προβάλλεται για τρίτη συνεχή χρονιά.
Παράλληλα, στο ίδιο θέατρο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια ακόμη παράσταση του Φόλκερ Λούντβιγκ. Μετά τη συζήτηση πάνω στο θέμα της πολιτισμικής συμφιλίωσης και των προκαταλήψεων που άνοιξε το «Μια Γιορτή στου Νουριάν», η παράσταση «Τζέλος, Λέλα, Κόρνα και ο Κλεομένης» έρχεται να προσθέσει τη θεματική της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, της απελευθέρωσης της φαντασίας, το δικαίωμα στο παιχνίδι και την παρότρυνση στη συνδημιουργία. Όπως και στο «Μια Γιορτή στου Νουριάν» η ιστορία περνάει μέσα από ξέφρενες κωμικές καταστάσεις και ανατρεπτικά συμβάντα, για να καταλήξει στην συμφιλίωση που επέρχεται, όταν οι ενήλικες έρχονται σε επαφή με τον αυθορμητισμό τους και τα παιδιά φτάνουν σε μια ενηλικίωση και χειραφέτηση.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Φόλκερ Λούντβιγκ βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο 1againstracism.gr για το ζήτημα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τη γνώση», δήλωσε ο συγγραφέας. Οι άνθρωποι πρέπει να μαθαίνουν περισσότερα, να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Πρέπει να συναντιούνται, να μιλούν μεταξύ τους και τότε όλες αυτές οι προκαταλήψεις θα εξαφανιστούν.
Δείτε το βίντεο:
Τομέας Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα
Τηλ. 210 6756801, Fax. 210 6756800
www.unhcr.gr
www.1againstracism.gr